ARKIRUOKAA: KEVYEMPI LASAGNE (GL,M*)

Tämä arkiruoka pelastaa useamman kiireisen päivän ja toimii monenlaisessa ruokavaliossa. En ole koskaan fanittanut kermaisen tuhtia lasagnea. Maitokastike ja juustokasat tekevät ruoasta niin tuhdin, että olo on varmasti väsynyt syömisen jälkeen. Raejuusto korvaa monella maitokastikkeen, mutta en ole koskaan siitäkään syttynyt. Joten, tällä kertaa tein lasagnen ilman kastikkeita ja raejuustoja. Kevyt ripaus mozzarellaa päälle tuo halutun juustoisuuden. Tämä arkiruoka maistuu koko perheelle, eikä aiheuta ähkyä. Mausteet ja kasvikset tuovat paljon ihanaa makua ja tuntumaa ruokaan!

Kevyempi lasagne

600-800g naudan jauhelihaa (10% rasvaa)

1 iso sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 kesäkurpitsa

2 porkkanaa

2 tölkkiä tomaattimurskaa (Mutti)

1 kasvisfondikuutio

1/2 tl kanelia

1 tl chilirouhetta (tai maun mukaan)

1 tl paprikajauhetta

mustapippuria (+suolaa)

kourallinen tuoretta basilikaa

lasagnelevyjä (gluteenittomat/tavalliset)

Pilko kesäkurpitsa ja porkkanat pieniksi kuutioiksi, hienonna sipulit. Kuullota niitä kevyesti öljyssä. Siirrä sivuun. Ruskista jauheliha osissa, mausta pippurilla ja kevyesti suolalla. Yhdistä kasvikset ja liha isolla kasarilla/pannulla. Heitä sekaan kasvisfondi, tomaattimurska ja mausteet. Anna kastikkeen porista noin 15 min miedolla lämmöllä. Lisää noin 1-2 dl vettä kastikkeeseen. Sivele isoon vuokaan kevyesti oliiviöljyä. Lado pohjalle kastiketta, lisää pastalevyjä päälle. Jatka kerrostamista ja lisää pastalevyjä haluamasi määrä (Mitä enemmän pastaa, sitä tuhdimpi ja kiinteämpi lopputulos. Jos laitat vähemmän pastalevyjä on ruoka hiilareiltaan kevyempää ja hieman ”löysempää”. Itse käytin 9 kpl levyjä, 3 kerrokseen.)  Päällimmäiseen kerrokseen kaadetaan loput kastikkeesta. Halutessasi voit latoa päälle tomaattiviipaleita, basilikaa ja mozzarellaraastetta tai viipaloitua mozzarellaa. Laita lasagne uuniin 180 asteeseen 50 minuutiksi, anna vetäytyä n. 15 min. Nauti raikkaan salaatin kera!

*Maidottoman reseptin saat jättämällä pois mozzarellan. Gluteenittoman käyttämällä gluteenittomia lasagnelevyjä. 

Nautinnollisia arkiruokahetkiä tähän viikkoon!

Muita reseptejä löydät täältä ;).

-sonjaaleksandras

PAAHDETTU MYSKIKURPITSAKEITTO

Tämä sosekeitto on yksi suosikeistani ja liian harvoin sitä tuleekin valmistettua. Nyt kuitenkin kokkailimme tätä viikonloppuna mökillä lounaaksi, maistui koko porukalle! Myskikurpitsa on taivaallinen raaka-aine ja antaa moneen ruokaan ihanaa makua. Paahdettuna maut tulevat parhaiten esiin ja näin syntyykin mielettömän ihana sosekeitto. Myskikurpitsakeitto on hyvin helppo ja melkoisen nopea valmistaa.

Tällä kertaa lisäsin keittoon myös perunaa, jotta saatiin hieman isompi satsi yhdestä myskikurpitsasta. Maut toimivat tosi kivasti yhteen. Yleensä käytän tähän inkivääriä, mutta tästä satsista se jäi puuttumaan, suosittelen testaamaan!

Paahdettu myskikurpisakeitto

4 isohkoa perunaa

1 myskikurpitsa

1 sipuli

1 kasvisliemifondi

1 iso valkosipulinkynsi

1 rkl voita

oliiviöljyä 

1-2 tl kurkumaa

1 tl muskottipähkinää

chiliä maun mukaan

ripaus valkopippuria

suolaa

smetanaa (keiton päälle)

Laita uuni 220 asteeseen. Kuori myskikurpitsa sekä perunat. Poista siemenet myskikurpitsan sisältä ja lohko se reiluiksi paloiksi. Laita myskikurpitsan palat pellille, sivele kevyesti öljyllä ja ripauta suolaa päälle. Pilko perunat kuutioiksi ja lohko sipuli. Laita kattilaan voi, valkosipuli, sipuli ja perunat, paahda niitä hetki. Lisää vettä niin että kaikki peittyvät kunnolla. Lisää veden kiehuessa kasvisfondi ja valkosipuli. Kun perunat alkavat kypsyä, lisää mausteet. Lisää kypsät myskikurpitsat kattilaan (uunissa noin 20-30 min). Varmista, että kaikki ovat kunnolla kypsiä. Aja keitto tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderillä. Lisää keiton päälle smetanaa, timjamia sekä kurpitsansiemeniä. Nauti!

Mahtavaa maanantaita!

-sonjaaleksandras