KOKO PERHEEN BATAATTI-LINSSIKEITTO (M,GL)

Tämä bataatti-linssikeitto on super helppo, ihanan pehmeän makuinen ja täydellinen pienen budjetin kokkailuun! Keitot sopivat mun mielestä juurikin joulua edeltävään aikaan, sillä rahaa tarvitaan lahjoihin ja kevyemmät ruoat toimivat hienosti ennen ähkyn täyteistä joulua. Parasta tämä taitaa olla juuri pulkkaretken jälkeen höyryisen kuumana nautittuna! Sopii koko perheelle.

Bataatti-linssikeitto

3 pienehköä bataattia tai 2 suurempaa

2 porkkanaa

3 dl punaisia linssejä

*1 peruna

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 laakerinlehti

chilirouhetta maun mukaan

3 x 3 cm pala tuoretta inkivääriä

1 kasvisliemi tai kanaliemi (fondikuutio)

nokare voita

Kuori kaikki vihannekset ja pilko ne reiluiksi paloiksi. Kuori myös valkosipulit ja inkivääri. Laita isoon kattilaan voi ja kun se alkaa porista lisää kaikki vihannekset sekä huuhdellut linssit. Kuullota niitä hetki ja lisää valkosipulit sekä inkivääri. Lisää kattilaan kiehuvaa vettä niin, että kaikki peittyvät. Lisää fondikuutio, laakerinlehti ja chili. Anna keiton porista keskilämmöllä kunnes kaikki ovat pehmenneet, noin 20 minuuttia. Aja keitto tasaiseksi blenderissä tai sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa vettä ja tarkista suola. Voit antaa keiton porista vielä hetken. Nauti kuumana ja voit laittaa halutessasi joukkoon vielä lorauksen kaurakermaa tai smetanaa.

Tämä keitto sopii hyvin vaikka pakastettavaksi, joten tee iso satsi kerrallaan!

*ei pakollinen, mutta voit hyödyntää jääkaapissa olevia perunoita tai muita juureksia keitossa

Nautinnollisia talvipäiviä! 

-sonjaaleksandras

HELPPO JA VIETTELEVÄ ILOTYTTÖPASTA

Kesäisinä ja aurinkoisina päivinä ei haluaisi käyttää aikaa sisällä vaan nauttia ulkoilmasta. Grillaus on sitä peruskauraa, mutta erilaiset pastat ovat myös todella helppoja ja nopeita ruokia. Edulliset ruokareseptitkin on aina kivoja, sillä rahaa kuluu kesäisin monenlaisiin menoihin. Tämä italialainen Spaghetti alla Puttanesca eli pasta ilotytön tapaan on älyttömän helppo ja yllättävän ihana ruoka. Sen tärkeimmät raaka-aineet ovat tomaatti, kapris, oliivi ja chili. Italiassa alueiden mukaan siihen lisätään myös anjovista. Pastaan kuuluu myös olennaisesti lehtipersilija, jota en tällä kertaa saanut kaupasta, mutta basilika sai nyt korvata kyseisen yrtin. Ilotyttöpasta on loistava ”pikaruoka” ja valmistuu helposti jääkaapista löytyvillä aineksilla.

Ennen kuin pelästyt kapriksia ja anjovista, pyydän kokeilemaan, sillä ne eivät varsinaisesti maistu kastikkeessa, vaan tuovat ihanaa suolaisuutta ruokaan. Miehenikin järkyttyi kauppareissullaan ja sanoi: ”en kyllä mitään anjovispastaa lähtisi syömään”. Loppupeleissä hän söi tupla-annoksen ja kiitti kauniisti hyvästä ruoasta. Luulen, että hänen mielensä muuttui viimeistään kun kerroin ruoan ”viettelevän” nimen.

P6100368

P6100373

P6100363

ilotyttöpasta

HUOM!

Käytin reseptissä siis tiiviimpää tomaattipyrettä (ei murskaa) ja siksi lisäsin keitinvettä lopussa. Keitinvesi auttaa myös kastiketta tarttumaan pastaan. 

Jos haluat gluteenittoman ruoan niin käytä gluteenitonta pastaa, kasvisversio onnistuu ilman anjovista (voit lisätä hieman kapriksien ja oliivien määrää). 

P6100366

Vieläkin tuo veden kielelle, oli se niin järkyttävän hyvää!

Tällaista italiaherkkua keskiviikkoon! 

-sonjaaleksandras