NOLLAUS

Tiedättekö sen tunteen, kun haluaisi aloittaa puhtaalta pöydältä? Tekisi mieli leikata hiukset, aloittaa uusi kirja, siivota koko asunto lattiasta kattoon, startata uusi treeniohjelma ja tehdä oman elämän suunnitelmia. Itse käyn vuoden aikana muutaman nollauksen, jolloin olo on jotenkin astetta skarpimpi. Elämän haluaa taas tip-top järjestykseen ja uudet suunnitelmat kytevät. Tämä olo saattaa olla seurausta hieman höllemmästä kesästä, flunssakaudesta tai vain jokseenkin kaoottisesta elämästä. Nollaus on tarpeen, kun ei tiedä enää mihin keskittyisi, peilikuva ei miellytä ja asuntokin näyttää jääneen arjen myllertämäksi.

Nollauksen suurin vihollinen on sairaaksi tuleminen. Flunssa tai vatsatauti on omiaan tappamaan motivaatiota ja lepäämisen ohella on hankalaa pysyä skarppina ja tehokkaana. Usein tämä tapahtuu muutama päivä elämänmuutoksen jälkeen, jolloin motivaatio olisi korkeimmillaan. Juuri kun olet päässyt muutoksen vauhtiin, saat tuttavaltasi pärskäyksen johdosta jumalattoman kurkkukivun ja nollauksen voi vetää hetkeksi vessanpöntöstä. ”Ihan sama, vedän jäätelöä, jätän kämpän sekaisin ja skarppaan sitten ensi viikolla..”

Tunne nollauksesta jää kuitenkin kytemään ja flunssan jälkeen teet kaikkesi uuden elämän toteutumiseen. Värjäät kulmat, käyt kampaajalla, huolehdit ihonhoidosta, treenaat, syöt hyvin, pidät kämpän kunnossa ja teet järkeviä suunnitelmia elämällesi. Tällöin elämä tuntuu aivan mahtavalta. Olet oman elämäsi Karita Tykkä ja hoidat homman maaliin. Miksi tämä ei voisi olla pysyvä olotila?

Vaikka olen jo vuosia sitten muuttanut elämäni paremmaksi, enkä ole suuremmin tipahtanut siitä kelkasta, on joskus tarpeen pieni polkujen suoristus. Täysin suoralla polulla on vaikea kulkea, eikä tarvitsekaan. Välillä unohtaa mikä onkaan tärkeintä, järkevää tai itselle hyväksi. Mutta onneksi nollauksen voi tehdä koska vaan ja ottaa elämänsä taas tarkkailuun. On taito osata skarpata oikeassa kohdassa, eikä antaa elämän vain riuhtoa mennessään. Välillä pitää höllätä ja antaa elämän viedä, mutta pieni pysähtyminen on joskus paikallaan.

Nollaus voi olla vain kalenterin tai muistivihon äärellä istumista. Nollaus voi olla ulkonäköön liittyvää, uutta kampausta, meikkiä tai vaatetta. Nollaus voi olla ruokavalion muutosta tai treeniohjelman päivitystä. Nollaus voi olla lepäämistä. Nollaus voi olla kodin KonMaritusta. Nollaus on juuri sitä mitä itse tarvitset, jotta saat elämän taas tuntumaan mahtavalta.

Juuri nyt taistelen flunssaa vastaan, sillä uudet Herotreenit polttelevat kovasti. Kahden viikon päästä lähdemme rantalomalle, joten pieni hikoilu ei olisi ollut pahitteeksi. Mutta pieni nollaus on paikallaan myös kotona, joten KonMaritus alkakoon!

Muita nollauksen partaalla?

-sonjaaleksandras