HÄPEÄLLINEN ÄITI

Noniin, vauvanne on nyt 6 kuukautta – joko lopettelisitte imetystä, ettehän enää yöllä syötä?

Onhan teillä viisi imetystä päivällä, nolla yöllä? 

Ei tuon (8kk) ikäinen vauva enää tissiä tarvitse.

Kannattaa alusta saakka laittaa vauva omaan sänkyyn. Ei sitten totu siihen kainalossa nukkumiseen. 

Kyllä se vauva sitten yksinään rauhoittuu huutamiseen. Ei kannata antaa periksi. 

Ei sitä nyt yli vuoden ikäistä lasta imetetä?!?

Siis mitä, imetit yleisessä saunassa lasta??

Lopettele vaan imetystä, helpottuu ne yötkin. 

Tuttuja lauseita teille imettävät äidit? Sinä yli vuoden ikäistä imettävä äiti, häpeätkö toimintaasi ja puhut siitä vain imetystukiryhmäläisten kanssa tai imettävien ystäviesi kanssa? Otatko lapsesi salaa viereesi yöllä kun vauva ei halua nukkua omassa sängyssään koko yötä. Rauhoitatko lapsesi rinnalle? Nukutatko lapsesi rinnalle ja kerrot neuvolassa, että meillä nukutaan itsenäisesti koko yö syömättä, välttääksesi vastarintaa?

Olen kuullut monen äidin hieman häpeillen sanoneen ylläolevia asioita. He kuuntelevat omia äitejään, neuvolatätejä ja muita keskusteluun haluavia kuinka imetys pitäisi lopettaa ja vauvan pitäisi nukkua omassa sängyssään. Aihe, johon kaikilla tuntuu olevan mielipide. Miksi kaikki eivät vain voisi toteuttaa äitiyttä omalla tyylillään ilman pitkiä katseita ja tuomitsevia lauseita?

Olen itse kuullut monesti, jo nyt, siitä, kuinka imetän niin pitkään ja enkö jo lopettaisi. En ole edes täyttänyt suositeltua vuoden ikää osittaisimetyksellä (kiinteiden ruokien syönnin ohella imetystä). Saati sitten WHO:n suositusta 2 vuodesta. Noniin, nyt saisin jo katseita siitä, että minusta on ok imettää 2 vuotta tai enemmänkin.

Itse ajattelin lopetella luultavasti noin 1 vuoden ikään. Siitä sen suurempaa numeroa tekemättä. (Vuoden jälkeen ei tarvitse käyttää korvikkeita vaan voi siirtyä tavalliseen maitoon.)

Ja suurin ihmetykseni tässä on: miksi lopettaisin ennen vuoden ikää, jos vauva sekä minä haluamme jatkaa, SE ON ILMAISTA ja vielä parasta mahdollista maitoa lapselleni? Ja miten ihmeessä tänä päivänä, kun panostetaan lähiruokaan ja luomuun, ei ymmärretä äidinmaidon päälle? Kaikki varmasti tietävät myös, että äitiyslomalla ja hoitovapaalla tulot ovat pienet, joten miksi ostaa kalliita korvikkeita, kun keho tuottaa maitoa ihan itse? Ja mikä parasta, imetys auttaa polttamaan raskauskilot ja usein vielä niin, että saa syödä kuin hevonen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Älkää huoliko, olen saanut myös paljon positiivista palautetta, mutta negatiiviset lauseet vain särähtävät korvaani ja jäävät sinne pyörimään. Vaikka pitäisi vain tehdä kuten itse haluaa ja unohtaa muiden puheet.

Olen myös hyviltä ystäviltäni kuullut, että vuoden iän täyttyessä, he ovat imettäneet salaa kotona kertomatta siitä kenellekään. Vuoden jälkeen imetyksestä tulee hörhöilyä tai muuten outoa. Miksi taaperoimetyksestä on tehty häpeällistä? Tai perhepedissä nukkumisesta? Minusta tämä asia on kiinni äidistä ja lapsesta. Jos he molemmat haluavat jatkaa niin miksi ei? Ja jos äidistä/lapsesta tuntuu, että nyt riittää, niin sitten lopetetaan. Simple as that. 

Imetyksen tuki RY ja muut imetystä tukevat ohjelmat/järjestöt tekevät upeaa työtä. Pitkän imetyksen puolesta puhuvat myös niin monet tutkimukset (en niitä ala tänne linkkailemaan, mutta faktaa löytyy verkon täydeltä). Pikkuhiljaa imetyksen hyödyistä tietävät jo ehkä muutkin kuin äidit, mutta edelleen ennakkokäsityksiä on paljon ja häpeileviä äitejä valitettavasti löytyy paljon.

Imetyksestä on aloitettu maailmalla mielenosoituksia. Äidit ovat kertoneet kuinka heitä poistetaan kahviloista ja pyydetään siirtymään WC:n puolelle ruokkimaan lasta. Ei siis mikään ihme, että hävettää jos muut ihmiset kohtelevat näin. Miksi niin luonnollisesta tapahtumasta on tehty jotenkin väärää/likaista/outoa…?

En tarkoita, että tarvitsee kulkea kaupungilla ilman rintaliivejä, taapero kainalossa, imettäen hississä ja kertoen tuntemattomille kuinka ihanaa imetys on (tai jos siis haluaa niin miksi ei). Mutta lähinnä tarkoitan sitä, että olisi hienoa ettei kenenkään tarvitsisi valehdella neuvolassa tai tuttaville imetyksestä. Tai perhepedistä. Tai sitten imettää likaisessa WC:ssä kun voisi rauhassa imettää vaikka sitten kahvilassa.

Osa ystävistäni (joilla ei ole lapsia) ovat myös kysyneet, että miksi imetyksestä on tehty niin kauhea haloo. Niimpä – eikö tämä nyt ole ihan normaali käytäntö, luonnollinen tapahtuma, josta ei tarvitsisi tehdä sen suurempaa numeroa..?

Noh, syy siihen miksi minä tästä paasaan, on se, että haluaisin kaikille imettäville äideille rauhan ja antaa heille ISON PEUKUN toiminnastaan. Se, että aluksi imetät 10-100 kertaa päivässä/yössä, kärsit haavereista, elät vauva rinnallasi, nukut aina kyljelläsi, kohtaat 5 tiheän imun kautta, mietit riittääkö maitosi, tuleeko maitoa liikaa, omaatko suihkutissit vai tukkeutuneet tiehyet, rintasi ovat vauvan lohtu/ravinto/tutti/leikkikalu/purulelu/.…? (Onneksi silti positiiviset asiat kumoavat kaikki negatiivisetkin asiat, ainakin omalla kohdalla.) Myös kaikille niille, jotka ovat yrittäneet kaikkensa, jotta imetys onnistuisi, ISO PEUKKU, vaikka se ei jostain syystä sitten ollutkaan mahdollista.

Joten, olkaapa ylpeitä, älkääkä hävetkö!

-sonjaaleksandras

ps. Imetyksestä kiinnostuneille, tästä ensimmäiseen imetyspostaukseeni.

 

FitFashion

FitFashion on Suomen suurin ja paras aktiivisen elämäntyylin blogiyhteisö. Bloggaajien elämänmakuisista tositarinoista löydät motivaatiota ja ideoita arkeesi.

9 vastausta artikkeliin “HÄPEÄLLINEN ÄITI”

 1. <3! Imetä just niin kauan kuin hyvältä tuntuu, kaikki päätökset vanhemmuudessa pitäisi tehdä omaa sydäntä kuunnellen eikä muiden painostuksesta 🙂 Varsinkin äitiyden toteuttamiseen on kaikilla oma mielipide, jota tuodaan välillä aika kiihkeästi esille, oon itse alkanut suodattaa voimakkaan erimielisiä kommentteja vaan toisesta korvasta ulos 😀

  • Niimpä! Olet oikeassa, välillä vain tuntuu, että yritetään kaikkia laittaa saman muotin läpi ja valitettavasti se usein meinaa lyhyempää imetystaivalta. Tai omassa sängyssä nukkumista. Toivottavasti tämä muotti laajenisi vuosien saatossa niin että kaikki voisivat hyvillä mielin tehdä omat päätöksensä oman tilanteensa mukaisesti. 🙂

 2. Mulla on 1.5 vuotias jota edelleen imetän kaksi kertaa päivässä. Muskarin joulujuhlassa pikkutontulla meni hermot ja ennen esitystä raivosi kiukkuisena sylissäni (koska oli juuri herännyt unilta ja tottunut että imetän silloin). Totesin vierustoverille, että ”voi ei, nyt se repii mun paitaa, kun se haluaa maitoa, kun mä vielä imetän”. Ja tämä vierustoveri totesi, että ” anna kuule mennä ”. Estelin, mutta sitten imetin. Jälkikäteen oli jotenkin kiva olo. Ensinnäkin mieltä lämmitti tuo kannustus. Ja toisekseen, en ole noin puoleen vuoteen enää imettänyt julkisesti. Se on kotona helpompaa, enkä enää käytä imetysvaatteita tms. Mutta on siinä jotain muutakin. Vähän tuota häpeää. Eli kiitos kirjoituksestasi!

  • Ihanaa kannustusta! Ehkä lapsien juhlissa onkin myönteisempää, onneksi! Jos imetyskertoja on vähän, on ne helpompi ehkä ajoittaakin kotiin, mutta silloin kun kertoja on useita päivässä, voi olla haastavaa olla imettämättä julkisesti joskus. Minusta silloin kun ajattelee ettei voi lähteä jonnekin imetyksen takia, on syy tarkastella syitä siihen. Minusta äitien kuuluu saada lähteä neljän seinän sisältä ja imettää silloin kun lapsi sitä tarvitsee, oli paikka mikä tahansa. Mutta kiva, että koit kirjoitukseni kannustavana 🙂

 3. Hei!! Meillä nuorimmainen oli vierihoidossa 4-vuotiaaksi asti jolloin hän itse päätti siirtyä omaan huoneeseen kun on jo iso… Imetin häntä 2v2kk. poika oli erittäin rauhallinen ja tyytyväinen lapsi. Neuvolassa siinä vuoden kieppeillä kehoittivat vieroittamaan rinnasta ja totesin että kyllä kyllä… ja jatkoin vielä reilun vuoden…. se sopi minulle ja se sopi pojalle niin ei siinä muuta tarvittu 🙂

  • Ihana kuulla, että toimitte lapsentahtisesti ja pitkä imetys onnistui ja sopi teille. Hienoa, että luotetaan omiin tunteisiin eikä kuunnella muita! 🙂

 4. Ihana kannustava kirjoitus tällekkin tuoreelle äidille, joka pähkäilee toisinaan julki-imetyksen kanssa. Upea asenne! Imetykseen liittyen olisi kiva saada postausta sun ”imetystyylistä” eli minkälaiset jutut oot kokenut toimiviksi imetyksen aikana vaatteiden ym suhteen 🙂

  • Hienoa, että kannusti, siitä vaan imettämään julkisesti, ei oikeasti moni edes huomaa kyseistä toimitusta vaikka itsestä siltä tuntuisikin! Imetystyyli oli minulla aika perus, mutta voin koittaa saada siitä postausta :D.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta