HUIKEAN HERKULLINEN JA SOKERITON BANANA BREAD (M, GL)

Päätin jättää sokeriset herkut pois joksikin aikaa ja ensimmäisenä päivänä uunista kantautui huumaavan makeahko tuoksu. Huijasinko heti? Katkesiko selkäranka jo ensimmäisenä päivänä? Kaikkihan tietävät, että sokerikoukusta on vaikea päästä irti, joten etsin vaihtoehtoja. Sokeriton ja gluteeniton leivonnainen – banana bread – olisi ratkaisu ongelmaani. Ja voi mikä ratkaisu se olikaan! 

Banana bread on jenkeissä hyvin perinteinen leivonnainen niin aamiaisella kuin kahvipöydissä. Perinteinen banaanileipä sisältää melkoisen määrän valkoista sokeria ja usein myös suklaahippuja. Tein kuitenkin sokerittoman, gluteenittoman sekä maidottoman version tästä leivonnaisesta. Vegaanisen tästä saisi jättämällä pois kananmunat, mutta tällä kertaa halusin tehdä munallisen version. Katselin muutamia reseptejä, mutta päädyin tekemään oman versioni useampaa reseptiä miksattuani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä oli ensimmäinen, muttei varmasti viimeinen itsetehty banaanileipä. Tällä kertaa halusin mukaan taateleita, sillä rakkauteni Joulun herkkuun, taatelikakkuun, on syvä. Lopputulos oli huikea, suosittelen testaamaan. Eikä tarvitse potea itseinhoa, sillä tämä on terveellisin leipomus, jonka tiedän.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

Banana bread – banaanileipä

4,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita

2 rkl hunajaa

3/4 dl oliiviöljyä tai kookosöljyä

2 munaa

3/4 dl mantelimaitoa (makeuttamatonta)

100g kivettömiä taateleita

2 isoa kypsää banaania (3 pientä)

1/2 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

ripaus sormisuolaa (maun mukaan)

1 tl vaniljauutetta tai aitoa vaniljaa

1-2 dl saksanpähkinöitä

Laita uuni 170 asteeseen. Laita kaurahiutaleet blenderiin ja pyöritä ne hienoksi jauhoksi, siirrä ne kulhoon.  Laita taatelit hetkeksi veteen likoamaan, jos ne ovat kuivia. Laita blenderiin öljy, hunaja ja taatelit (ilman liotusvettä). Aja seos tasaiseksi. Laita toiseen kulhoon munat, mantelimaito ja vaniljauute, vatkaa ne sekaisin, lisää joukkoon öljy-hunaja-taateli -seos. Muussaa banaanit ja lisää ne joukkoon.  Laita kaurajauhojen joukkoon leivinjauhe, ruokasooda sekä suola, sekoita hyvin. Yhdistä kuivat aineet kosteiden sekaan ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon halutessasi murskattuja pähkinöitä (käytin saksanpähkinöitä). Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla, kahdella palalla (toinen leveämpi keskelle ja toinen kapeampi pituussuuntaan). Laita taikina vuokaan ja ripottele päälle pähkinöitä.

Kypsennä uunissa noin. 50-60 min tai niin kauan kunnes tikkuun ei jää taikinaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Banaanileipä oli helppo tehdä, sillä se ei vaadi vatkaamista tai vaivaamista. Reseptissä voi käyttää myös gluteenitonta kaurajauhoa, mutta olen kokenut sen valmistamisen niin helpoksi blenderillä. Muuten reseptissä vain sekoitellaan eri asioita keskenään ja lopputulos on todella ihana. Banaanileipää voi syödä ihan sellaisenaan tai laittaa päälle vaikka maapähkinävoita tai marjoja, mitä vain mielesi tekee!

Nyt nauttimaan syysilloista teen ja banaanileivän kanssa!

-sonjaaleksandras

sonjaaleksandras

3 vastausta artikkeliin “HUIKEAN HERKULLINEN JA SOKERITON BANANA BREAD (M, GL)”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta