HERKULLINEN QUINOASALAATTI (GL)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen törmännyt quinoaan ensimmäisen kerran Chilessä vaihdossa ollessani. Suomeen palattuani v. 2006 en meinannut löytää kaupoista tätä herkkua ollenkaan ja vasta muutaman vuoden päästä siitä sitä alkoi näkyä kaupan hyllyillä ja nykyäänhän quinoa on jo ihan peruskauraa. Quinoa on niin ihana lisäke kaikkiin ruokiin ja sitä voi maustaa ja varioida monella tapaa. Plus se on melko terveellinenkin raaka-aine!

Tämä resepti tuli päähän kun teki mieli jotain Lähi-Itä -tyyppistä makumaailmaa ja kasviksia. Olen joskus kokeillut tämän tyyppistä kuskus -ohjetta, mutta mielestäni quinoa toimii vieläkin paremmin, makuasioita. Tämä lisäke on täydellinen kesän grilliherkkujen kaveriksi tai vaikka mausteisten lihapullien kylkeen.

itämaiset2 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lainasin törkeästi suoraan Wikipediasta quinoa (kvinoa suomalaisittain) infoa:

Kvinoa eli kinua (Chenopodium quinoa) on eteläamerikkalainen hiilihydraattipitoinen ruokakasvi. Se ei ole heinäkasvi kuten viljat, mutta sitä käytetään ruoanvalmistuksessa viljojen tapaan. Sen lehtiä voidaan syödä lehtivihanneksen tapaan. Kvinoan tunnetuimpia sukulaisia ovat jauhosavikka, punajuuri ja pinaatti.

Historia ja käyttö

Kvinoaa on viljelty Andeilla noin viisituhatta vuotta. Se oli inkojen tärkein viljelyskasvi. Ennen maissin yleistymistä sitä viljeltiin myös Pohjois-Amerikan puolella. Nykyään kvinoa kiinnostaa länsimaissa etenkin keliakiaa sairastavia, koska se on luontaisesti gluteeniton.

Kvinoan siemenet kypsyvät noin 15 minuutissa. Sitä käytetään riisin tapaan.

Ravintosisältö

Kvinoa sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja oikeassa suhteessa, mikä on harvinaista kasvikunnan tuotteissa.[1] Kvinoassa on enemmän proteiinia kuin riisissä tai muissa viljoissa ja se sisältää paljon ravintokuitua, fosforia, rautaa ja magnesiumia. 

Lähde: Wikipedia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laitoin valmiin salaatin päälle vielä hieman fetaa ja kyllä toimi, täydellisesti, mutta jos haluaa pitää ruuan maidottomana niin sen voi jättää hyvin pois ja toimii ilmankin hienosti!

Lähi-Itä -teemaan sopivia reseptejä kokeilin muitakin, ainakin hummusta ja nuudelisalaattia tiedossa lähiaikoina. 🙂

sonjaaleksandras

sonjaaleksandras

4 vastausta artikkeliin “HERKULLINEN QUINOASALAATTI (GL)”

  1. Kiitos tästä reseptistä, tehty jo parikin kertaa kun maistuu niin hyvältä! Äitinikin pyysi reseptin kun kuulema tuoksui niin hyvältä ja oli maistunut hyvin myös iskälle joka ei kasvisruuista yleensä välitä. En olisi uskonut tykkääväni munakoisosta yliopiston salaattibuffetin flopin jälkeen, mutta näin valmistettuna puolikas munakoiso menee yhdeltä istumalta:) Toimi muuten myös leipäjuuston kanssa tehtynä!

    • Jes kiva juttu! Se saa kyllä veden kielelle! Ensiviikolla juhannuskokkailuissa mukana 😉 ja huonosti tehty munakoiso on järkyttävää, I know 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta