HETKESSÄ ELÄMISEN VAIKEUS

Tunne, kun olet odottanut jotain tapahtumaa, uutta asiaa, juhlaa tai viikonpäivää niin, että olet unohtanut elää hetkessä. Tunne, kun et tiedä mitä tulevaisuudessa tapahtuu ja stressaat asiaa päivittäin. Tunne, kun ajattelet stressaavaa tilannetta, joka tapahtuu vasta joskus hamassa tulevassa. Tunne, kun unohdat olla ja nauttia, olla hetkessä läsnä. 

_MG_1335

Kuten olen aiemmin maininnut, stressaannun asioista melko helposti ja usein hyvin turhistakin asioista. Saatan pohtia mökkiviikonlopun tavaroita koko viikon ja kirjoittaa niistä listaa. Saatan valmistella jotakin monen kuukaudenkin päästä tapahtuvaa, vaikka suunnitelmat muuttuisivatkin moneen kertaan sen jälkeen. Turhaa eikö? Täydellisyyden tavoittelu ja perfektionismi on osa minua ja tiedostan sen päivittäin. Vaikka tiedän kuinka typerää on miettiä moneen kertaan jotakin asiaa, ei sitä luonteenpiirrettä voi muuttaa koskaan, ainakaan täysin.

Perfektionismi ja suunnitelmallisuus ovat myös hyviä piirteitä, mutta joskus olisi hyvä vain hengähtää ja antaa asioiden mennä omalla painollaan. Asioilla on tapana järjestyä, kuten sanotaan, ja kaiken ei tarvitse olla niin valmiiksi pohdittua.

Eilen aloin oikein todella pohtia asiaa – muistanko nauttia hetkestä? Kauniina, aurinkoisena kesäpäivänä päätin jättää ruoanlaiton, siivouksen ja lähteä vielä illallakin pojan kanssa puistoon ja jokirannalle. Vietimme reilun tunnin aikaa ulkona nauttien kesästä, eikä kaduttanut ollenkaan vaikka ruoka ei ollutkaan tehtynä. Syötiin hedelmiä, tuoreita mansikoita ja puuroa illalla – maistui! Tänään kun sää ei ole niin aurinkoinen, on hyvä laittaa ruokaa ja hääräillä sisällä.

Äitiys on opettanut valtavasti asioita ja hetkessä elämisen opettelu on yksi niistä. Vaikkakin se vaatii vielä totuttelua, on suunta parempi. Pojan syntymä, ensimmäiset sanat, ensimmäiset askeleet, 1-vuotispäivä ja kaikki arkisetkin ilon sekä surun hetket pojan kanssa. Asioita, jotka muistuttavat pysähtymään hetkeen.

Vaikka tiedossa on kesäviikonloppujen menoja, maalaustalkoiden suunnittelua, yleistä järjestelyä kotona ja muita stressinaiheita, lupaan keskittää ajatukseni tähän päivään, tähän hetkeen. Eivät asiat järjesty niitä miettimällä. Tekemällä ja elämällä hetkessä, päivät sujuvat ilman stressiä ja turhaa pohtimista. Joskus on toki hyvä suunnitella ja miettiä, mutta ajatuksia ei kannattaisi uhrata vain tulevaan vaan nauttia tilanteesta, joka tapahtuu NYT.

_MG_1302

Moni on jo sanonut ääneen, että kesä on jo pian ohi. Hei… Älä tuu droppaa mun tunnelmaa.

Muistakaa elää hetkessä, lieventää stressiä ja pysähtyä olemaan läsnä. Helppoa se ei ole – tavoittelemisen arvoista kuitenkin. Aika menee nopeasti, se on totta, mutta sitä on turha stressata vaan nauttia jokaisesta päivästä. Päämäärä ei ole se ”juttu” vaan matka sinne.

Elämän mittaiseen matkaan jää enemmän muistoja kun pysähtyy nauttimaan jokaisesta päivästä, tunnista ja minuutista. 

-sonjaaleksandras

sonjaaleksandras

4 vastausta artikkeliin “HETKESSÄ ELÄMISEN VAIKEUS”

  1. Tä olis voinut olla mun kirjoittama, niin samanlaisia ajatuksia ja tuntemuksia on itsellänikin! Olen myös kova stressaamaan (turhista asioista) ja murehtimaan tulevaa. Tästä johtuen on välillä todella vaikeaa elää hetkessä kun turhat huolet täyttävät mielen 😶 Elämä on kuitenkin tässä ja nyt ja se pitäisi muistaa stressin iskiessä. Ehkä tämä tästä pikkuhiljaa 😊 Ihanaa kesän jatkoa sinne 😎

    • Niimpä! Kyllä se siitä, opettelua vaatii. Usein vaaditaan jokin vastoinkäyminen (valitettavasti), että osaa nauttia elämän pienistäkin asioista täysillä. Monesti sairauden tai ison vastoinkäymisen selättäneet ihmiset ovat niitä kaikkein ”carpe diem” -henkisimpiä ja osaavat ottaa nykyhetkestä kaiken irti. Siinä olisi opittavaa, kun asiat ovatkin olleet suhteellisen hyvin jo pidempään… Hyvää kesänjatkoa myös sulle!

    • Toi on kyllä totta! Itse huomaan keksiväni ongelmia jos asiat ovat ns. ”liian hyvin”… Paha tapa josta pitäisi opetella eroon 😅

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta