VAHVISTA HYVÄÄ, ÄLÄ HUONOA!

Tilanne: Olet juuri imuroinut koko asunnon. Luutunnut lattiat ja puunannut kaiken. Poikasi tuttuun tapaan kiinnostuu laatikosta, jossa säilötään riisit, pastat ja jauhot. Hän huhuilee sinulle hakien huomiota. Olet stressaantunut ja jätät poikasi huomioimatta. Hinkkaat keittiön pöytää puhtaaksi pinttymistä, joita päivittäin aiheutuu pojan ruokailun opettelusta. Poika nostaa laatikosta kauralesepurkin, horjahtaa ja kauralesepaketti putoaa levittäen pienet leseet kolmen metrin säteellä pitkin lattiaa. Et ehdi tehdä mitään vaan kiukussasi nostat pojan syöttötuoliin ja sanot: ”Ei noin saanut tehdä!!” Haet imurin ja alat siivota valtavaa määrää pienenpieniä murusia ympäri keittiötä, poika hymähtelee tuolissaan. 

Eilen sain kunnian kuulla yhtä Suomen tunnetuimpaa filosofia Esa Saarista. Hän sai monia ajatuksia luennollaan aikaan ja yksi näistä oli positiivisuus ja hyvien asioiden löytäminen arjessa.  Keskeinen ajatus oli, että aina voi löytää asioista kritisoitavaa ja negatiivista. Kun ihmiselle esitellään uusi idea, kuuluu hänen luonteeseen etsiä asioista jotain huonoa. Vaikka idea olisi tavallaan täydellinen, on siitä asiasta etsittävä jotain negatiivista. Mutta tosiasia on, että kritisoitavaa löytyy aina ja jos jää niihin asioihin vellomaan, ei voi saavuttaa mitään isoa ja positiivista. Sen sijaan, että keskittyisit korjaamaan kaikkia negatiivisia asioita, olisi hyvä keskittyä positiivisten asioiden vahvistamiseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onko tämä sitten realistista? Eihän elämässä voi vain laiminlyödä huonoja juttuja ja keskittyä vain hyviin asioihin? No, tavallaan totta, mutta kun ihmiset keskittyisivät hyvän vahvistamiseen, voi tapahtua jotain todella isoa ja mullistavaa. Isot johtajat ovat usein hieman hulluja ja taivaanrannan piirtelijöitä. He uskovat johonkin suureen positiiviseen asiaan vaikka taustalla voisikin olla hankaluuksia. Uskallus hypätä positiivisten asioiden kanssa eteenpäin on suuri, ja negatiiviset asiat jäävät toissijaisiksi ja monen mielestä se voi olla täysin hullua. Nämä realistiset ja toppuuttelijat voivat joissain tilanteissa olla oikeassa, mutta saavatko he aikaan jotain suurta? Ei välttämättä.

Tilanteessa, jonka kuvasin alussa, ei varsinaisesti ole tekemistä minkään mullistavan kanssa, mutta positiivisuutta voisi koittaa hakea silti:

Poikani rakastaa minua, joten hän halusi huomiota. Hän etsii rajojansa ja kehittyy lapsena. Hän matki minua hakiessaan kaurahiutaleita ja yritti kaataa niitä samaan tapaan kuin minä. Onneksi ei käynyt muuta vahinkoa. Hän ei kaatunut pää edellä laatikkoa päin tai loukkaantunut mitenkään. Kaatunut tuote olisi voinut olla myös suuri rypsiöljypullo tai helmipuurohiutaleet, jotka olisivat kierineet paaaljon isommalle alueelle kuin kaatuneet kauraleseet. 

Episodin jälkeen otin pari hengenvetoa ja opetin Kirppua imuroimaan ja hänestä se oli hauskinta ikinä, kun kauraleseet liukuivat imurin kiduksiin. Tässä touhussa meni noin 20 minuuttia ja saimme tästä hauskan leikin keskelle päivää.

Positiivisuus voi olla vaikea laji, toisille helpompaa ja toisille vaikeampaa. Positiivisuutta voi silti harjoitella ja tuoda päivittäisiin tilanteisiin pikkuhiljaa. Arki on joskus todella stressaavaa, jolloin usein jää keskittymään vain huonoon. Huomaatte varmaan kun aamu alkaa negatiivisella sävyllä, ei päivä jatku kovin hyvänä kun keskittyy huonoon fiilikseen. Huonolla fiiliksellä harvoin syntyy myöskään mitään kovin tehokasta tai inspiroivaa.

Asiaa voi myös ajatella niin, että olet hyvä esimerkiksi piirtämään, mutta todella huono laulamaan. Voit ajatella, että voi, miksi olen näin huono laulamaan ja yrität kehittyä siinä vaikka sinulla ei ole luontaisesti lahjoja siihen. Käytät aikaasi satoja tunteja korjaamaan huonoa laulutaitoasi, siinä onnistumatta, vellot tilanteessa ja voivottelet asiaa. Tosiasiassa, jos käyttäisit tämän ajan piirtämistaitoosi, voisit saavuttaa tällä taidolla jotain suurta. Olen tottakai myös sitä mieltä, että heikkouksia pystyy aina parantamaan ja ihminen voi kehittyä valtavasti kun niin päättää. Mutta kehittyä voi myös siinä, jo hyvässä taidossa, hyvästä taidosta voi tulla erinomainen taito. Kukaan ei ole hyvä kaikessa, mutta voi olla erinomainen jossain tietyssä asiassa.

Haastan teidät harjoitukseen. Kun jokin asia menee täysin päin mäntyä, otatte kolme hengenvetoa ja pohditte muutaman positiivisen asian tilanteesta ja yritätte jollakin tavalla vahvistaa näitä positiivisia asioita.

Kertokaa tilanteita, joissa positiivinen ajattelu huonon keskellä on auttanut teitä uuteen, parempaan suuntaan!

sonjaaleksandras

sonjaaleksandras

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta