ISO VATTUSAALIS

Varmasti yksi inhottavimmista asioista, joita tiedän on marjojen poiminta. Tai ainakin näin on ollut aiemmin. Hyttyset, paarmat, ampiaiset ja muut epämääräiset ötökät ovat varmistaneet sen, että olen mielummin maksanut ison summan valmiiksi poimituista marjoista. Äitini, joka voisi poimia niitä ammatikseen, on myös kantanut tasaisin väliajoin marjoja kotiimme. Syömme päivittäin marjoja, aamulla ja illalla, sekä välillä myös välipaloina, joten marjanpoiminnasta olisi syytä tulla mielekkäämpää, jos ei halua maksaa niistä satoja euroja vuodessa. Tämän kesän vattusaalis taisi yllättää niin minut kuin äitini – sillä olin mukana poimimassa. 

P7301556

P7301555

Äitini ehdotti, että lähtisimme poimimaan vadelmia sukulaisen vadelmapuskista, joita siis oli, ja paljon. Sukulaisemme oli antanut luvan tulla poimimaan ja vieläpä ilmaiseksi. Silkkaa säästöä – kiitos siitä. En kuitenkaan kiljunut riemusta, varsinkin kun taaperomme varmisti, että poimintaa sai harrastaa yksi kerrallaan ja toisen piti joko viedä häntä syömään vadelmia tai leikkiä. Taaperomme suuhun saattoi upota kokonaisen puskan verran marjoja, sillä niin monta kättä niitä oli hänelle antamassa ja itsekin Kirppu niitä kävi popsimassa puskista. Puskien seassa oli nokkosia, ampiaisia ja muita ihanuuksia, eikä ilman haavereita selvitty. Seuraavalla kerralla varustaudun hieman paremmin, kokovartalosukkaan mieluiten.

P7301527

P7301540

Lopputuloksena oli kuitenkin noin 13 litraa vattuja! Kerrankin saan syödä hyvällä omalla tunnolla itsepoimittuja vadelmia. Ehkä uskaltaudun vielä mustikkaankin tänä kesänä.

P7301529

P7301559

Vadelman terveyshyödyt

”Vadelma kasvaa koko Suomessa lukuun ottamatta pohjoisinta Lappia. Marjat kypsyvät heinäkuun lopusta lähtien. Vadelman on joissakin tutkimuksissa osoitettu estävän haitallisten suolistobakteerien kasvua. Vadelma sisältää myös runsaasti folaatteja. Folaatit ovat B-ryhmän vitamiineja, joita tarvitaan solujen muodostukseen. ”

Lähde: Kauneus & Terveys

P7301561

P7301557

Vadelmia on tänä kesänä ilmeisesti poikkeuksellisen hyvin, joten kannattaa mennä poimimaan! Nyt vattusaalis pakkaseen ja pohtimaan seuraavaa marjanpoimintaa.

sonjaaleksandras

sonjaaleksandras

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta