KEVENNYS RUOKAVALIOON, KIITOS!

Juhannuksen jälkeen perinteisesti olen keventänyt ruokavaliota kolme päivää kestäneen ähkyn jälkeen. Kevennys kestää tietenkin seuraavaan mökkireissuun/kesäjuhliin saakka, mutta saa olon palautumaan ainakin hetkellisesti juhannusmenojen jälkeen. Ilmeisesti moni muukin kokee tarpeen syödä vähän terveellisemmin, sillä sama ilmiö tapahtuu usein Juhannuksen jälkeen kuin tammikuussa Joulun jälkeen. Muutama päivä vapaata juhlapyhän vuoksi ja ruokakaupat tyhjennetään sitä varten, mihin se kaikki ruoka oikein mahtuu? Oma filosofiani ruokavalion kanssa on ollut jo pitkään se, että herkkuja saa syödä, mutta kohtuudella. Juhannuksena tämä kohtuudella -ajatus ei vain aina toteudu, joten kevennys on silloin tarpeen.

Tänä juhannuksena tuli syötyä toisaalta hyvin terveellisesti kaloja, salaatteja ja hedelmiä, mutta joukossa oli kastikkeita, leipiä, pullaa ja muita herkkuja. Juomina oli pääasiassa kolmena päivänä vichyä, mutta juotiin sitä kuohuviiniä ja viiniäkin jonkin verran. Limut jäivät tällä kertaa kokonaan onneksi juomatta. Sipsiä tai muita suolaherkkuja ei tullut syötyä ollenkaan. Makkarastakin nirhaisin pienen palasen, mutta hodareissa tuli kyllä syötyä nakkeja (hodarit olivat muutenkin superhyviä kaikkine täytteineen).

P6240755

P6250816

P6240740

P6260857

Vaikka nyt ei mitään överiherkutteluja ollutkaan, määrällisesti ruokaa upposi reilusti enemmän kuin normaalisti ja olo on siksi melko tukkoinen. Nyt on siis hyvä kevennellä ja nauttia ei-niin-tuhdeista -kesäherkuista.

Kevennetty ruokavalio tulee sisältämään ihan tavallisia asioita, mutta hyvässä suhteessa. Kevyitä proteiininlähteitä (kanaa, kalaa, kalkkunaa jne), rasvaa (pähkinät, oliiviöljy, avokado jne), hillitysti hiilaria (riisiä, kauraa, perunaa, bataattia enimmäkseen) sekä runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Vältettävien listalla piilevät tietenkin karkit, sokeriset juomat, rasvaiset ruoat ja muut herkut. Saa nähdä kuinka kauan sitä pysytään ns. ruodussa.

Tällä viikolla aion siis paneutua kevennys -ruokiin ja tulenkin esittelemään muutamia suosikkiherkkuja kesälle, jotka eivät tee olosta raskasta vaan sopivat kevyempään ruokavalioon. Mausta ei tingitä eikä mitään Light -juttuja ole tiedossa vaan ihan perusruokaa.

Onko muilla fiilis, että täytyisi kevennellä?

sonjaaleksandras

sonjaaleksandras

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta