KOHTA 1,5 VUOTIAS POIKAMME: KEHITYS & TAKAPAKIT

Poikamme aka Kirppu täyttää reilun viikon päästä 1,5 vuotta. Aika, joka tuntui ihan hetki sitten kaukaiselta. Paljon mahtuu viimeiseen puoleen vuoteen. Kehitystä, takapakkia, uusia asioita, itkuja, hampaita, pään kolhaisuja, onnistumisia ja tunteita. Ehkä yksi kehitysrikkaimmista kausista.  Ajattelinkin nyt listata niitä tärkeimpiä asioita Kirpusta ja hänen kehityksestään sekä myös niitä takapakkeja. Myös hieman meidän päivärytmiämme, joka on ollut samankaltainen jo pidempään.

_mg_8401

Mitä 1,5 vuotiaalle Kirpulle kuuluu?

Heti vuoden tullessa täyteen Kirppu oppi kävelemään, syömään täysin itse ja uusia sanoja. Sen jälkeen sanoja on tullut tasaisesti kokoajan ja joskus 2 sanan lauseitakin. Hän osaa näyttää tunteitaan halaamalla, nauramalla, silittämällä, kiukuttelemalla, ärsyyntymällä, itkemällä huijaten (eli alkaa nauraa heti kun tajuamme hänen yrityksensä) ja itkemällä oikeasti. Hän saa maailmanluokan kicksit autoista ja kaikista pyörillä kulkevista. Hän rakastaa tyynyleikkejä ja piiloutumista niiden taakse. Hän ei voi vastustaa vettä ja kaikkia astioita, jonka sisällä mahdollisesti olisi vettä – suihku ja uima-allas eivät myöskään pelota häntä. Sauna on myös parasta viihdettä. Hän osaa sanoa läheisten nimet tai nimitykset (äiti, isi, mummu, mummi jne.). Hän puhuu päivittäin mummusta tai mummista ja näkeekin heitä usein. Hän tunnistaa papan auton – sanoo pappa auto. Hän jaksaa leikkiä yksinkin, mutta käy tankkaamassa läheisyyttä aina välillä. Hän vaatii touhua ja tekemistä, yleensä ainakin 2 kertaa päivässä ulkoilua tai puistoilua. Hän ei pidä ostoskeskuksista, ainakaan ilman rusinoita tai muuta syötävää. Kaksi kertaa vierailtuamme Lindexillä ja annettuani hänelle molemmilla kerroilla Hippin keksejä, osaa hän niitä vaatia joka kerta sen jälkeenkin siellä. Hän rakastaa ruokaa tai uukaa, kuten hän sitä kutsuu. Hän on melko kaikkiruokainen ja kokeilee kaikkea, oliivinkin hän pureskeli loppuun, kunnes sylkäisi noin minuutin jälkeen. Hän ei niin pitänytkään muskarista ja aina keskiviikkoisin kurvatessamme Palmgrenin pihaan hän alkaa tihrustaa itkua – tosin viime kerralla itse muskari meni jo paremmin. Muuten hän on rauhallinen ja iloinen, tulee toisten lasten kanssa hyvin toimeen, eikä vielä ole alkanut ”omia” lelujaan tai kiukutella muille. Hän tykkää Pikku Kakkosesta ja katselee sen melkein kokonaan aina välillä. Hän osaa juosta karkuun ja mennä piiloon verhon taakse. Hän kikattaa helposti ja saa koko perheen nauramaan näyttämällä pulleaa vatsaansa (”iso maha, iso maha” ja hän näyttää sekä pullistaa vatsaansa suureksi).

_mg_8457 

Mitä takapakkia sitten?

Hurrasin muutama kuukausi sitten sitä, että poikamme on oppinut nukkumaan koko yön omassa sängyssään heräämättä. Onnea ei kauaa kestänyt, kunnes 8 hammasta alkoivat tehdä tuttavuuttaan. Samalla epäilen pientä eroahdistusta tulleen esiin, joka selittäisi muutamia vierastuksia ja itkuisia tilanteita. Seuraavaksi meidän superhelposta nukahtajasta tuli tunteja vaativa sängyssä pyörivä ”en halua nukahtaa” -tyyppi. Ennen hänet laskettiin sänkyyn, hän käänsi kylkeään ja nukahti itsekseen, yksin huoneessaan. Nyt huoneesta poistuessa hän nousee salamana pystyyn ja tätä jatkuu seuraavan tunnin kunnes luovutamme ja silitämme tai taputamme hänet uneen laulun saattamana. Iltanukutuksista on tullut kamalaa, aikaa vievää ja rasittavaa. Aika, jolloin olisi mukava itse katsella vähän telkkaa tai lukea, on viety lähes kokonaan ja aina äiti tai isä joutuu tästä ajastaan luopumaan. Palataankohan ikinä vanhaan tapaan? Yöllä Kirppu usein tulee myös väliimme nukkumaan, sillä emme jaksa nukutella häntä yöllä tuntikausia. 6/8 hammasta on nyt puhjenneet, joten toivotaan, että niiden kahden tultua saataisiin normiarki taas palautettua.

Millainen on päivärytmimme?

7:00-8:00 herätys, jonka jälkeen puuroa, leikkiä, aamupesuja jne.

9:30-10 puistoon pyörällä tai vaunuilla, siellä noin tunnin verran

11:00 Lounasta ja kotipuuhia

12:00 Päiväunille (2-3h)

Äiti kirjoittaa blogia tai muita hommia.

15:30 Välipalaa tai päivällistä

Ulkoilua, ystävillä vierailua, mummulassa/mummilassa, leikkimistä, pihahommia, harrastuksia. 

17:30 Välipalaa tai päivällistä (riippuu kuinka päin aiemmin teimme)

Ulkoilua, ystävillä vierailua, mummulassa/mummilassa, leikkimistä, pihahommia, harrastuksia.

19:00 Kotona luetaan, katsotaan Pikku Kakkosta areenasta, saunotaan jne. Mitä milloinkin…

19:45 Syödään iltapuuro + iltapuuhat

20:00-21:00 —-> Nukkumaan.

Äidin ja isän omaa aikaa, jos hän nukahtaa :D.

Päivät ja aikataulut vaihtelevat tosi paljon, emmekä ole liian tarkkoja mistään. Ainoastaan nukkumaanmenoajat ja ruokailut suurinpiirtein pyörivät samoissa ajoissa. 

_mg_8397

Kuvat: Amanda Aho

Tällaista arkea siis poikamme kanssa ja seuraava etappi siis jo 2 vuotta, apua!

Aikaisempia postauksia aiheesta:

MEIDÄN PÄIVÄ: KIRPPU 1v 2KK

KUUKAUSITARINA: POIKANI ON 1V

Tsemppiä kaikille maanantaihin ja pirteää päivän jatkoa! 😉

-sonjaaleksandras

sonjaaleksandras

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta