KOKEMUKSENI HIUSTENLÄHDÖSTÄ

Olen elämäni aikana työskennellyt paljon hiustuotteiden kanssa ja sitä myöten nähnyt ihmisten hiusongelmia. Suurimmat kysymykset hiusten kuntoon liittyen ovat: Miten saan kiiltävät, mutta ilmavat hiukset? Hiukseni ohenevat, mitä teen? Suomalaisten ongelmana ovat melko ohuet hiukset, joiden halutaan asettuvat ilmavasti, mutta näyttäen tietenkin vahvoilta ja kiiltäviltä. Tuotteilla voidaan onnistua hyvinkin pitkälle, mutta toki leikkaus ja väri usein tekevät sen suurimman pohjatyön. Kun kyseessä on melko ohuet hiukset, hiustenlähtö voidaan kokea todella dramaattisena sekä mieltä painavana asiana. Tällä kertaa ajattelin jakaa kokemukseni kahdesta hiustenlähdöstä – kuinka niistä sitten selvisin?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hiustenlähtö voi johtua monesta asiasta ja yleensä siis jostain ihmisen sisällä painivasta asiasta. Normaali hiustenlähtö on noin 100 hiusta päivässä. Hiustenlähtö voi olla kausittaista, joskus tuntuu ettei irtoa mitään, joskus taas hieman enemmän. Normaalisti suurin osa hiuksista on kasvutilassa ja pienempi osa (noin 15%) lepotilassa (lepotilassa hius lähtee). Hiusten irtoaminenkin tapahtuu yleensä asteittain.

Hiustenlähtöön vaikuttavat voimakkaasti ravinto, lääkitykset, sairaudet, stressi, laihtuminen, raskaus ja synnytys. Miesten hiustenlähtöön liittyvät omat perintötekijät sekä miessukuhormonit. Osaan hiustenlähdön syistä voi vaikuttaa, mutta joihinkin ei välttämättä ole korjausliikkeitä.

Itse olen kokenut kaksi voimakkaampaa hiustenlähtöä. Ensimmäinen johtui suuresta painonpudotuksesta. Laihduin noin 25 kiloa vuodessa ja noin puolessa välissä hiustenlähtö alkoi. Sitä jatkui vuoden mittaan välillä voimakkaammin välillä vähemmän. Lopuksi hiukseni olivat niin heikot ja ohuet, että laitatin paniikissa hiustenpidennykset (voi mikä virhe). Sinettipidennys oli uutta silloin Suomessa ja pidin niitä yhtämittaisesti 4 kk. Kun ne otettiin pois, itkin pientä hiirenhäntääni. Säälittävä polkkatukka, josta lähti pitkiä soiroja sinne tänne. Järkytys oli valtava ja marssin suoraan kampaajalle. Hiukset leikattiin lyhyeen malliin ja värjättiin kauttaaltaan, jotta niihin saatiin jotain eloisaa fiilistä. Tämä oli viimeinen kerta kun hiukseni leikattiin lyhyiksi ja siitä asti (vuosi 2007) olen kasvattanut hiuksiani.

Toinen hiustenlähtö liittyi raskauteen. Kaikki kertoivat, kuinka raskaana heidän hiuksensa olivat vahvimmillaan ja imetyksen myötä lähtivät. Minulla hiustenlähtö alkoi voimakkaana kuitenkin raskaana, luultavasti pitkän pahoinvointijakson takia. Hiuksia lähti valtavasti ja nyt päässäni onkin muutamia siilikohtia. Uutta hiusta siis pukkaa kovaa vauhtia, joten hätää ei ole. Nyt hiukseni tuntuvat taas vahvoilta. Imetyksen aikana en kokenut suurta hiustenlähtöä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tärkeimmät erot näissä kahdessa hiustenlähdössä olivat, että ensimmäisellä kerralla laihduttaminen muuttui epäterveellisen pienikaloriseksi. Söin todella pieniä määriä ruokaa ja hyvin niukkakalorista sellaista, joten kropalle ei kertakaikkiaan riittänyt ravintoaineita. Laihduttaminen siis onnistuu varmasti ilman hiustenlähtöä, jos huolehtii ravinnon monipuolisuudesta ja riittävästä energiansaannista. Toisella kertaa hiustenlähtö oli maltillisempaa, sillä käytin hyvän ravinnon lisäksi lisäravinteita, jotka tukivat hiustenkasvua. Molempina kertoina hiustenlähtöön oli mahdollisuus vaikuttaa ja vaikka toisella kertaa kyseessä olivat hormonaaliset muutokset, eivät ne kestäneet onneksi puolta vuotta kauempaa.

Kun hiuksia alkaa lähteä, voidaan ajatella että 2-3 kuukautta on vielä normaalia, mutta jos se jatkuu pitkään sen jälkeenkin, on syytä mennä lääkäriin. Hiustenlähdön syitä on mietittävä ja etsittävä ratkaisuja, miten sen saisi loppumaan. Jos voimakkaalle hiustenlähdölle ei löydä järkevää syytä, on lääkärissäkäynti kannattavaa.

Ensimmäisenä tekisin korjausliikkeen ruokavaliossa. Jos ei itse löydä ongelmia ruokavaliosta, voi kysyä apua ravintoneuvojalta. Kun saa ruokavalion kuntoon, stressin nitistettyä ja muutenkin elämän tasapainoon, ei hiustenlähtöä pitäisi normaalia enempää olla. Lisäravinteita löytyy monenlaisia (esim. rauta, sinkki, biotiini, b- ja d-vitamiinit), joita voi kokeilla lisänä monipuoliseen ruokavalioon.

Yksi syy hiustenlähtöön voi olla myös tali hiuspohjassa ja siihen ratkaisuna ovat oikeanlaiset shampoot ja jokapäiväinen pesu. Kun tali on poistettu hiuspohjasta, on hiuksen helpompi kasvaa. Talilla tarkoitan nyt kellertävää, rasvaista talia. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itselleni tärkeimmät asiat hiusten kasvattamisessa/vahvistamisessa olivat:

 • pidempi kausi värjäämättä hiuksia (noin 2 vuotta) kun aiemmin vaalensin hiuksiani voimakkailla aineilla – nykyään laitatan useimmiten vain raitoja, niitäkin harvoin.
 • monipuolinen ravinto: hyvät rasvat, vihannekset ja proteiini
 • biotiini -ravintolisä
 • ponnareiden vähentäminen
 • luonnonharjan käyttö
 • hyvät hiustenhoitotuotteet

Toivottavasti tästä oli apua jollekin hiustensa kanssa painivalle – ihanaa keskiviikkoa!

-sonjaaleksandras

sonjaaleksandras

Yksi vastaus artikkeliin “KOKEMUKSENI HIUSTENLÄHDÖSTÄ”

 1. hyviä vinkkejä! mulla kanssa takana muutaman vuosi sitten rajua stressiä, siitä seurasi sitten laihtumista ja ruokahaluttomuutta, hiustenlähtöä ja hormonaalisia ongelmia joista edelleen palaudun… Mulla on kanssa ollut ehkä isoimmassa roolissa kuitenkin ruokavalio ja tietysti stressin vähentäminen, nyt kuitenkin ollaan jo paljon paremmalla tiellä!

  Ja muuten ihania postauksia sulla! oon lueskellu niitä jo tässä suunnilleen vuoden ajan!
  Multa löytyy kanssa hyvinvointiin painottuvaa blogia, että jos kiinnostelee niin saa mennä kurkkimaan <3 Suosituimmat postaukset on ollu nimellä " Tarina tytöstä joka hukkasi itsensä " ja " Pysähdy tyttökulta ennen kun oot loppu ". Äsken julkaisin kuvia lapin reissulta.

  http://woundedlaughh.blogspot.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta