KULTAKALA VAUVAUINNISSA

Tänään, tiistaina, joka on yleensä meidän uintipäivämme, jouduimme missaamaan vauvauinnin. Kirppu on nuhainen ja epäilemme korvatulehdusta. Toivotaan, että Jouluksi saisimme pojan terveeksi. Nyt, kun kerran emme pääse uimaan, ajattelin kertoa hieman tästä harrastuksesta.

4,5 kk ikäinen Kirppu aloitti elokuussa vauvauinnin Uimakoulu Pikku Joutsenessa. Jännitin uinteja kamalasti ja pohdin, että miksi edes ilmoittauduimme (idea oli alunperin mieheltäni). Mietin, että kuinka tissitakiainen suostuu olemaan syömättä 1,5 ennen tuntia (suositus, ettei käy kakkavahinkoja altaassa) ja miten hän jaksaa temmeltää uinnissa, ja pysyä vielä tyytyväisenä pesut ja pukemiset uimisten jälkeen. Ja suurimpana pelkona oli se, ettei hän viihtyisi ollenkaan vedessä.

Ensimmäinen kerta meni paremmin kuin hyvin, Kirppu rakasti vedessä oloa ja olisi voinut viettää siellä kauemmankin (normaalin vauvauinnin pituus 30min). Yhtäkään itkua ei päässyt, paitsi pukuhuoneessa uimisten jälkeen. Ensimmäisillä kerroilla noin 20 min uimisen jälkeen Kirpulle alkoi tulla kylmä, sillä oli hän tuolloin vielä todella pienikokoinen.

image1-6

Ensimmäisillä kerroilla totutetaan lapsi veteen ja leikit ovat helppoja. Pelkäsin, että aloitamme treenaamaan sukellusta heti, mutta siitä ei ollut pelkoa. Kävimme useita kertoja uimassa ennen kuin aloimme sukelluttaa vauvoja. Ensin harjoiteltiin veden kaatamista kevyesti pään päälle kannulla. Aina hoettiin 1-2-3, ykkösellä kaadettiin selkää pitkin, kakkosella takaraivoa pitkin ja kolmosella pään päälle. Näin vauva tottui siihen, että kolmosella vesi tulee kasvoille. Kun oli aika tehdä ensimmäiset sukellukset, tuntui se jo luonnolliselta eikä ollenkaan niin pelottavalta ja Kirpulta se luonnistuikin heti hienosti ilman itkuja. Oikeastaan koko meidän ryhmä onnistui sukelluksissa hienosti.

Yksi asia, jota pohdin, oli se kuinka suihkutiloissa toimitaan kun on yksin lapsen kanssa. Vastauksena oli turvakaukalo. Eli vauva puetaan uima-asuun, kääritään pyyhkeeseen ja kaukaloon asetetaan muovitettu frotee vauvan alle. Vauva istuu kaukalossaan suihkutiloissa ja siitä kaukalo kannetaan mukana altaalle. Altaalla juuri ennen uintia vauva nostetaan pyyhkeen sisältä ja mennään altaaseen (näin hänen ei tule kylmä missään vaiheessa). Nykyään Kirppu ei malta istua kaukalossaan, mutta meillä on ollut Bumbo kokeilussa (istuin jota voi käyttää uimahalleissa jne). Bumbokin jää tosin meille kohta pieneksi, joten en ole varma kuinka toimimme tulevaisuudessa. Nykyään Kirpulle ei tule niin herkästi enää kylmä, joten hän voi hengailla uikkarissaan hieman pidempään ilman pyyhettä. Tosin en häntä voi laskea suihkutilassa lattialle ilman istuinta.

Uinnin jälkeen vauvoille tulee usein kova nälkä ja monet imettävätkin jo saunassa (vauvauimareille on usein varattu oma saunatila, jossa ei ole niin kovin kuuma). Siten vauvat jaksavat ehkä paremmin pukemiset ja muut kun vatsat ovat täynnä. Melkoista meteliä pukkareissa silti yleensä on vauvauintien aikaan :D.

Vauvauinti on ihana siinäkin mielessä, että se tuo viikkoihin aina hieman rytmiä ja on kiva nähdä muita samanikäisiä lapsia. Koen, että Kirppu nauttii uimisesta kovasti ja on aina innoissaan menossa altaaseen. Aiomme vielä jatkaa keväälläkin uinteja. Kirppu on nyt saavuttanut ensimmäisen etappinsa, siirtyen viime kuussa Lumme-ryhmästä Kultakaloihin.

Yhteenvetona suosittelen kyllä kaikille vauvauintia, jos sitä harrastusta pohtii!

-sonjaaleksandras

FitFashion

FitFashion on Suomen suurin ja paras aktiivisen elämäntyylin blogiyhteisö. Bloggaajien elämänmakuisista tositarinoista löydät motivaatiota ja ideoita arkeesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta