PALAUTUMINEN UNOHTUI? TESTISSÄ CRYO

*Yhteistyö Cryo Porin kanssa

Palautuminen on asia, josta mielestäni puhutaan aivan liian vähän. Treenaaminen, syöminen ja muu hyvinvointiin liittyvä on usein otsikoissa, mutta palautuminen ei niinkään. Huippu-urheilijat tietävät palautumisen merkityksen suoritukseensa, mutta näin tavallisella treenaajalla se voi jäädä palauttavaan juomaan tai köyhiin venyttelyihin. Venyttely, ravinto, loppuverkka, jäähdyttely ja hieronta ovat tärkeitä asioita, mutta on vielä yksi keino, jota ei vielä Suomessa ole kovin kauaa tunnettu.

Olen todella huono palauttelija. Lähden kiireessä salilta, usein ilman venyttelyjä, unohdan palautusjuoman, en välillä ehdi syödä heti treenin jälkeen tai tehdä jäähdyttelylenkkejä. Välillä petraan ja käytän ylimääräiset 10 minuuttia kevyeen pyöräilyyn salin jälkeen. Joskus se kuitenkin muuttuu HIIT-treeniksi ja siitä on palauttelu kaukana. Kotona unohdan venytellä, vaikka juuri salilla olen miettinyt, että teen sen kotona. Olin innoissani, kun kuulin uudesta hoidosta, jolla voidaan vaikuttaa moneen kehon asiaan ja eniten minua kiinnosti palautuminen. Olen aina katsellut vierestä kun äitini käy järvessä avannossa, hyytävässä aukossa, eikä minua ole sinne koskaan saanut. Olen aina ajatellut, että tuo on varmasti hyväksi keholle, mutta en ole silti halunnut testata. Nyt tämä uusi keino, vaihtoehto, jossa ei tarvitsisi värjötellä vedessä vaan kylmässä ilmassa (jollain tavalla se helpotti ajatusta), herätti kiinnostukseni. Tosin asteet laskisivat järkyttävän matalalle, verrattuna avantoon.

P8041762

P8041738

Nämä asteet ei suinkaan olleet kylmimmät, joissa itse värjöttelin. -139 astetta oli korkein, jossa laite kävi 3 min hoidon aikana. 

Cryo – huippukylmähoito on äärimmäisen hyvä tapa palautua nopeasti ja tehokkaasti. Kylmän vaikutus on tunnettu jo pitkään ja nyt cryo-laitteen avulla se voidaan tehdä nopeasti ja helposti. Cryo -laitteessa käytetään kylmää ilmaa, joten tunnetta avannon kylmyydestä ei varsinaisesti tule. Pää on laitteen ulkopuolella, joten normaalin huoneilman hengitys helpottaa kylmässä oloa. Hoito kestää vain 1-3 minuuttia, joten onnistuu vaikka lounastauolla.

Pääsin tutustumaan Porin ensimmäiseen Cryo -laitteeseen (Cryo Porissa) ja fiilis on mahtava! Jännitin aluksi kylmyyttä, varsinkin kun katselin muutamien asiakkaiden jäätymistä ennen omaa vuoroani. Tulin suoraan salilta ja laitteeseen astellessa päälle sai jättää urheilurintaliivit ja alushousut/shortsit. Jalkoihin sai jättää sukat ja päälle tuli vielä paksut tossut, käsiin sai isot hanskat. Hoito kesti 3 minuuttia ja laitteesta sai poistua ennen sitäkin, mutta päätin pysytellä kopissa loppuun saakka. Asteet laskivat -139 asteeseen ja puolessa välissä ajattelin hampaiden kolistessa, että mahdanko pystyä tähän. Kroppa kuitenkin alkoi tottua kylmään ja lopulta olisin voinut olla pidemmänkin ajan. Hoidon jälkeen kropan täytti todella miellyttävä olo ja jollain tapaa jo yhden kerran jälkeen tuntui palautumisen startanneen.

Palautumisen lisäksi Cryo -hoito auttaa kipuun ja tulehdukseen, parantaa vastustuskykyä, parantaa suorituskykyä, lisää aineenvaihduntaa sekä vilkastuttaa verenkiertoa. Näiden lisäksi cryolla on paljon muitakin vaikutuksia sekä mikä parasta, hoito kuluttaa 400-800 kaloria.

P8041726

Kuvassa oikealla Cryo Porin omistaja ja hoitoja tekevä Tiia Perkiökangas.

P8041773

Suosittelen kaikille treenaajille ja ylipäätään hyvinvointia parantamaan. Ja huom, en ole ollenkaan kylmän tai avannon ystävä ja cryo -hoitoon haluan ehdottomasti uudelleen. Ja mitä tulee palautumiseen, lupaan kiinnittää siihen enemmän huomiota tulevaisuudessa muillakin keinoilla.

Hei, kaikki Porin lähistöllä asustavat, Cryo Porin Facebookissa on arvonta käynnissä ilmaisesta Cryo-hoitokäynnistä, kannattaa käydä osallistumassa!

-sonjaaleksandras

sonjaaleksandras

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta