MEILLÄ NUKUTAAN, VIHDOIN

En voi vieläkään uskoa, että meillä nukutaan kokonaisia öitä. Joka ilta ajattelen, että nyt se onni katkeaa ja palaamme käytäntöön, jossa Kirppu tulee aamuyöstä meidän sänkyyn pyörimään. Voiko yli vuoden ”ei nukkuva” Kirppu oikeasti, ilman unikoulua, vain muuttua koko yön nukkuvaksi täydellisyydeksi? Voiko 5 kertaa yössä heräävä lapsi yhtäkkiä oppia nukkumaan? 

Uneton ihminen muuttuu ärtyisäksi, hölmöksi ja muistamattomaksi. Syntyy helpommin riitoja, itkuja ja huonovointisuutta. Elämä muuttuu vaikeammaksi. Kun yöunet menetetään, olo on melko toivoton siitä, että asiat voisivat muuttua paremmiksi. Se olo on hirveä, enkä kaipaa sitä yhtään.

_MG_8169

Ensimmäisen lapsen saava ihminen on oikeasti täysin tietämätön siitä, miltä tuntuu menettää yöunet, varsinkaan jos unettomuutta ei ole ollut jatkuvasti muistakaan syistä. Itse en todellakaan osannut ajatella niitä oloja, joita tulisin kokemaan pelkästään huonojen öiden jälkeen. Ajattelin raskaana, että ompa raivostuttavaa herätä 5 kertaa yössä vessaan, mutta kun tilanne on se, että et herää omiin vaivoihisi vaan itse voisit nukkua kuin tukki ja joku muu päättää aikataulusi, tuntuu se hieman erilaiselle. Täydessä unessa nukkuessa, täyteen huutoon herätessä, olo on hölmistynyt, ärsyyntynyt ja todella väsynyt. Omaan vaivaansa sitä herää pikkuhiljaa, oman kehonsa herättelemänä.

Aluksi vauva-aikana imetyshormonit auttavat selviämään arjesta ja öistä. Siihen myös asennoituu, että jonkin aikaa eletään paljon enemmän silmät auki kuin kiinni. Mutta kun lapsi jatkaa heräilyään yli vuoden ikäiseksi, voi olo alkaa tuntua todella toivottomalta. Jos yöheräämiset jatkuvat vielä yli 2 vuoden, voi vaan kuvitella miltä se tuntuu. Tiedän vanhempia, jotka ovat kärsineet tilanteesta jo vuosia, tietenkin myös silloin jos on useita lapsia. Vaikka voisi tuntua siltä, että heräämisiin tottuu niin keho kuin mieli, ei oloa voi verrata mitenkään siihen kun oikeasti saa nukkua. Unettoman aivot ja keho eivät vain toimi samalla tavalla kuin hyvin yönsä nukkuvan.

Varmasti kohtaamme vielä vaiheita Kirpun kehityksessä, jolloin unet voivat olla hakusessa. Nyt voin kuitenkin hieman jo huokaista, että tällaisia suvantovaiheita on oikeasti olemassa ja nukkuminen on mahdollista. Ei siis tarvitsekaan kuskata poikaa lääkäriin itkien: miksi tämä ei nuku, mikä on vikana? 

Toki, moni vanhempi varmasti tiedonpuutteen takia järkyttyy unettomuudesta. Vaikka niin hirveän moni siitä kärsii, ei siitä puhuta niin avoimesti. Keskustelupalstoilta kuitenkin totuus paljastuu. Sitten on niitä ihania kommentteja (joita ei kannattaisi lukea), että oletpas huono äiti kun et saa lastasi nukkumaan (kertoo äiti jonka lapset vain oppivat itsekseen nukkumaan 3 kuukauden ikäisinä). Aina pitäisi muistaa, että lapset ovat erilaisia, toiset nukkuu, toiset ei. Toinen syy tietämättömyyteen on se, että ei osata edes ajatella, että lapsi ei nukkuisi yli vuoden ikäisenä. Minulle se oli jokin maaginen raja, jolloin Kirpun viimeistään on nukuttava illasta aamuun. Totuus on kuitenkin se, että lapsi sen hyvin pitkälle päättää ja näin jälkikäteen ajateltuna, oli todella tyhmää stressata asiaa, kun ilman unikoulua se lopulta onnistui, aivan luonnostaan.

_MG_8170

Kuvat: Amanda Aho

1v 3kk siihen meni. 8 tunnin yöunet olivat kaivatut, enkä niistä nyt hetkeen haluaisikaan luopua. Meillä oikeasti nukutaan. 

-sonjaaleksandras

sonjaaleksandras

4 vastausta artikkeliin “MEILLÄ NUKUTAAN, VIHDOIN”

  1. Meillä poika 1v 9kk, ei nuku eikä ole nukkunut kuin ehkä pari yötä illasta aamuun elämänsä aikana. Ja muutenkin yöunet ovat ikätovereitaan lyhyemmät ja meno päivisin hyvin aktiivista, eli itse väsähdän.

    Univelka on aika karmeaa ja luulen, että tämä tapaus ei tule vielä hetkeen öitään kokonaan nukkumaankaan.

    Olen erittäin onnellinen niiden puolesta, joiden lapset nukkuvat hyvin, sillä se on tosi hyvä juttu jaksamisen kannalta. Eli hers, toivottavasti teillä nämä koko yön nukkumiset ovat tulleet pysyäkseen <3.

    • Voi, tiedän tunteen, vaikka meillä ei sitä kestänytkään tämän enempää. Kaikki voimat sinulle ja perheelle, sillä unettomuus vie järjen ja kropan. Toivottavasti onnenne kääntyisi ja poikanne alkaisi nukkumaan jossain vaiheessa. Tsemppiä öihin <3

  2. Onnea yöunista! 😀 Meillä 1v 8kk poika valvotti ensimmäisen vuoden aivan järkyttävästi ja viimeiset 8kk ollaan menty 1-5 kerran herätyksillä per yö. Kyllä aion itsekin nauttia kunnon unista sitten kun sinne saakka päästään 😀 Meillä lapsi on myös täysin terve ja hyvin aktiivinen ja syystä tai toisesta vaan heräilee usein. Täytyy sanoa, että vauvat ja lapset ovat ihania mutta kyllä tämä valvominen on vaikuttanut siihen että en todellakaan halua enää kokea sitä uudelleen. Eli ei enää lapsia minulle!

    • Kiitos kommentista ja tosiaan niin se on, että helposti tulee sellainen olo, että ei enää lapsia. Sitten taas monet joilla on hyvin nukkuvia lapsia, hankkivat he heti sisaruksia. Yleensä nukkumattomuus ei johdu mistään jota itse teet, sillä vaikka kuinka yritimme kaikkia keinoja, Kirppu oppi nukkumaan ihan ilman tarkkoja järjestyksiä tai vippaskonsteja. Se aika vain tulee kun on tullakseen. Toivottavasti teillekin pian!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta