MIELETÖN GLUTEENITON PORKKANAKAKKU! (GL,M)

Eilen Kirppu täytti 1,5 vuotta ja vaikka en kokenut tarvetta pitää kahvituksia, alkoi herkkuhammasta kolottaa ja leivoin kuitenkin illalla porkkanakakun. Tälle illalle onkin sitten tarjottavaa, jos joku poikkeaa. Porkkanakakku on leivonnaisista lempparini ja nyt päätinkin tehdä hieman terveellisemmän version normista poiketen. Tavallinenhan sisältää vehnäjauhoja ja valkoista sokeria. Tästä versiosta tuli siis maidoton, gluteeniton sekä ”sokeriton” (ei sisällä valkoista sokeria) ja lopputulos oli aivan mieletön!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aiemmin leipomani banaanileipä (HUIKEAN HERKULLINEN JA SOKERITON BANANA BREAD (M, GL) oli niin ihana, että päätin käyttää olemassa olevaa reseptiä ja muokata sitä porkkanakakun suuntaan. Poiketen banaanileivän makeutuksesta, käytin tällä kertaa vaahterasiirappia. Vaahterasiirapilla on hyvin omintakeinen makunsa ja koin, että se sopii hyvin muiden ainesten kanssa. Vaahterasiirappi on siis vaahteran mahlasta keitettyä siirappia, joten se lasketaan luonnonmukaiseksi makeuttajaksi kuten hunaja. Se on kaloripitoisuudeltaan lähes sokerin veroista, mutta ravintopitoisuudeltaan paljon parempi. Tummemman värin kakku saa taateleista, jotka sopivat monenlaiseen leivontaan. Vaahterasiirappi ja taatelit tuovat makeutta luonnollisin keinoin. 

Tämä porkkanakakku sopii vaikka aamupalaksi, välipalaksi tai jälkkäriksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Porkkanakakku – leipävuoassa

500 g porkkanoita

150g kivettömiä kuivattuja taateleita

5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita / kaurajauhoja 

1 dl oliiviöljyä, kookosöljyä tai rypsiöljyä

2 munaa

0,75 dl vaahterasiirappia

1-3/4 dl mantelimaitoa (makeuttamatonta)

1 tl ruokasoodaa

2 tl leivinjauhetta

2 tl kanelia

ripaus sormisuolaa (maun mukaan)

1 tl vaniljauutetta tai aitoa vaniljaa

1 dl murskattuja saksanpähkinöitä

Laita uuni 170 asteeseen. Laita taatelit likoamaan veteen (anna olla 30min-60min). Kuori ja raasta porkkanat. Laita kaurahiutaleet blenderiin ja pyöritä ne hienoksi jauhoksi, siirrä ne kulhoon. Laita blenderiin öljy, vaahterasiirappi ja taatelit (ilman liotusvettä). Aja seos tasaiseksi. Laita toiseen kulhoon munat, mantelimaito ja vaniljauute, vatkaa ne sekaisin, lisää joukkoon öljy-vaahterasiirappi-taateli -seos. Laita kaurajauhojen joukkoon leivinjauhe, ruokasooda sekä suola, sekoita hyvin. Pyörittele sekaan porkkanaraaste. Yhdistä kuivat aineet kosteiden sekaan ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon halutessasi murskattuja pähkinöitä (käytin saksanpähkinöitä). Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla, kahdella palalla (toinen leveämpi keskelle ja toinen kapeampi pituussuuntaan). Laita taikina vuokaan ja ripottele päälle pähkinöitä.

Kypsennä uunissa noin. 45-60 min tai niin kauan kunnes tikkuun ei jää taikinaa.

(Tavalliset kaurahiutaleet sopivat myös vallan mainiosti. Jos haluat varmistua gluteenittomuudesta, osta gluteenittomia hiutaleita. Tavallisissa kaurahiutaleissa voi olla jäämiä gluteenista.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ah, tämä on niin ihanaa, huikeaa ja parasta!

Porkkanakakun päälle kuuluu perinteisesti tuorejuustokuorrute, mutta tätä voi todellakin syödä ilmankin! Illaksi taidan kyhäistä kevyen tuorejuustokuorrutteen, jota voi halutessaan sipaista päälle.

-sonjaaleksandras

sonjaaleksandras

5 vastausta artikkeliin “MIELETÖN GLUTEENITON PORKKANAKAKKU! (GL,M)”

  1. Nyt uppos sukulaisille tämä porkkanakakku. Ihan huippu hyvää, piti illalla tehdä vielä toinen satsi. Kiitos 😊

    • Mahtavaa, en oo taas pitkään aikaan itse leiponut – nyt alkoi tekemään taas mieli! Kiitos viestistä <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta