OLEN SIIS TUOKSUN

Olen siis tuoksun. 

Vai voisinko olla tuoksuton?

Tuoksut ovat minulle yksi työhön liittyvä pakko tai sitten jopa etu. Rakastan tuoksuja. Tuoksulla voi kertoa persoonastaan, mielialastaan tai trendeistä. Voit tuoksua raikkaan sporttiselta, hempeältä kukkamereltä, viettelevän seksikkäältä tai kesäisen makealta. Voi sitä mahdollisuuksien määrää. Mutta. Yksi asia, johon itse kiinnitän huomiota ja toivoisin muidenkin kiinnittävän. Tuoksulla voi tehdä myös paljon pahaa. Käyttämällä liian montaa tuoksuntuovaa ainetta, kuten deot, meikit, hiustuotteet ja siihen päälle vielä parfyymiä, voi tulos olla jollekin herkälle tai allergiselle hyvin inhottava. Tuoksuton ei varmasti kukaan pysty olemaan, mutta tuoksun voimakkuutta pystyy itse säätämään omilla valinnoillaan. Olen myös sitä mieltä, että jos panostaa kalliiseen parfyymiin, voi valita tuoksuttomia vaihtoehtoja esimerkiksi pyykinpesuaineissa, meikeissä, hiustuotteissa ja/tai vartalotuotteissa. Sillä kaikkien erilaisten tuoksujen keskellä mikään ei välttämättä enää erotu edukseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuoksulla monesti saatetaan myös peittää jotakin hajua ja silloin yleensä mennään metsään. Tuoksu ei ole peiteaine, vaan sillä voidaan tuoda miellyttävä tuoksu niin yleensä ”tylsään omaan hajuun”. Peittämällä hienhajua esim. tuoksulla, voi lopputulos olla pahempi kuin lähtötilanne.

Ensimmäinen tutustuminen kokonaan tuoksuttomaan maailmaan oli poikani syntymän jälkeen. Sairaalassa suositeltiin käyttämään tuoksuttomia tuotteita, varmasti osittain liittyen sairaalan tapoihin, mutta myös vauvojen takia. Vauva oppii tuntemaan vanhempiensa tuoksut muutaman päivän ikäisenä ja sitä edesauttaa mahdollisen luonnollinen tuoksu iholla. Hankin tällöin hiustuotteet ja suihkusaippuat tuoksuttomina ja vaatteet pestiin tuoksuttomilla. Jätin tuoksut pois muutamiksi viikoiksi kokonaan. En ole koskaan käyttänyt varsinaisesti voimakkaita tuoksuja, mutta oli ihanaa olla täysin vapaa niistä ja nuuskutella ihanan vauvamaista tuoksua useiden viikkojen ajan.

EDIT. (Vietetään siis allergiaviikkoa, ei tuoksutonta kuten kirjoitin aiemmin.) Ensi viikolla vietetään Allergiaviikkoa, Allergia- ja Astmaliiton toimesta. Allergioita on valtavasti erilaisia, mutta yksi, joka ei varsinaisesti ole allergia, mutta sitäkin yleisempi on tuoksuyliherkkyys. Pohjoismaissa tuoksuyliherkkyys on voimakkaimmin yleistyvä herkkyys.

Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?

”TUOKSUYLIHERKKYYS

Tuoksuyliherkkyydellä tarkoitetaan erilaisten tuoksujen ja hajujen aiheuttamia elimellisiä oireita kuten nuhaa, päänsärkyä ja pahoinvointia. Samaa asiaa tarkoitetaan termeillä yleinen kemikaaliherkistymä tai tuoksuherkkyys.

Tuoksuyliherkkyys ei ole sama asia kuin hajusteallergia, joka tarkoittaa iholla ilmenevää kosketusallergiaa kosmetiikan hajusteille.

Tuoksuyliherkkyys on poikkeava tapa reagoida tuoksuihin ja hajuihin. Tuoksuyliherkkien hajuaisti ei ole tavallista herkempi, vaan heiltä puuttuu ominaisuus tottua tuoksuihin. Oireet ovat elimellisiä, todellisia ja moninaisia. Aikaisemmin tuoksuyliherkkyyttä pidettiin lähinnä psyykkisenä oireiluna, mutta nykyään lääketiede on tunnistanut sen elimelliseksi vaivaksi.

Tuoksuyliherkkyyden syntymekanismi on huonosti tunnettu.

Se ei ole allergiaperäinen reaktio. Joissakin tapauksissa yliherkkyys on yhdistetty voimakkaaseen altistumiseen kemikaaleille, kuten liuottimille tai hyönteismyrkyille. Taipumus herkkyyteen on sukuominaisuus.

Väestöstämme 10 – 40 % kärsii tuoksuyliherkkyydestä. Oireina esiintyy nenän vuotamista, ihon punottamista etenkin kasvoilla ja kaulalla, hengenahdistusta, yskää, päänsärkyä, pahoinvointia, uupumusta, sydäntykytystä ja keskittymiskyvyn heikkenemistä. Herkkyys oireille vaihtelee. Joku voi saada jo muutamassa minuutissa hankalan päänsäryn, kun joku toinen selviää muutamalla aivastuksella. Talvipakkasilla oireet ovat voimakkaampia. Suurin osa tuoksuyliherkistä on keski-ikäisiä naisia, mutta oireita on myös miehillä ja lapsilla. Oireiden ilmaantuvuus kasvaa iän myötä. Osalla oireet ovat alkaneet jo lapsuudessa. Joka toisella oireet tulevat vähitellen.”

LÄHDE löytyy täältä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moni ei varmasti huomaakaan, kuinka paljon eri tuoksuja sitä käyttää päivän mittaan. Kun todella miettii vaatteiden huollosta, kodin huoltoon ja vasta sen jälkeen hiusten- ja ihonhoidon tuomien tuoksujen määrää, on summa melkoinen. 

Ensi viikolla pyrimme käyttämään vain tuoksuttomia vaihtoehtoja kotona, pyykinpesusta kauneudenhoitoon. Tulen esittelemään muutamia vaihtoehtoja tuoksuttomiksi tuotteiksi ensi viikon aikana. Pääsin testailemaan muun muassa Cutrinin tuoksuttomia hiustuotteita ja fiilis on todella positiivinen! Niistä lisää tulevissa postauksissa.

Käy tutustumassa myös ensiviikon Allergiaviikon Herkkikset -teemaan ja selvitä herkkyyksien ja allergioiden eroja täällä.

Tutustu sinäkin tuoksuttomuus aiheeseen ja käy läpi käyttämiäsi tuotteita, paljonko tuoksut? 

-sonjaaleksandras

PS. Tätä postausta tehdessä kirjoitin virheellisesti tuoksuttomasta viikosta, kyseessä on siis Allergiaviikko, mutta tuoksuttomuus on tässä mukana myös vahvasti! 

sonjaaleksandras

Yksi vastaus artikkeliin “OLEN SIIS TUOKSUN”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta