OSTOSHIMOT KURIIN

Kevät ja syksy tuovat tullessaan aina pientä shoppailun tarvetta. Sisustus- ja vaatekaupat tursuavat trendikkäitä tuotteita ja uudistumisen tunteet valloittavat mielen. Uusi pusero, huulipuna, kampaus ja sisustustyynyt… Vai pitäisikö uusia koko vaatekaappi, kun kilojakin putosi alkuvuodesta? Vaikka tämä onkin ihan terapeuttista ja toisinaan ihan ok, voi ostokäyttäytyminen lähteä käsistä ja turhaa tavaraa ostettua. Miten saada ne ostoshimot kuriin ja säästää rahaa?

Rahankäyttöni muuttui alkuvuodesta jonkin verran, vaikka niin vannotin, että pysyttelen pihistelyssä. Hoitovapaalla rahaa käytettiin todella tarkasti eikä heräteostoksia juurikaan tehty. Nyt kuitenkin palkan juostessa, olen huomannut, että kukkaron nyörit ovat löystyneet ja muutamia heräteostoksia on tullut tehtyä. Useimmat asiat ovat olleet todella tarpeellisia, mutta osa täysin turhia. Varsinkin isoin turha rahareikä on eväiden ostaminen. En malta tehdä kaikkia eväitäni kotona, joten kaupasta tulee osteltua välillä salaatteja, proteiinipatukoita ja vissypulloja. Vaikka summat ovat pieniä, kertyy niistä pidemmällä juoksulla suhteellisen isoja määriä.

Miten hillitä kevään ostoshimoja? 

Super trendikäs, mutta huonolaatuinen vaate on yhtä tyhjän kanssa. Kivalta näyttävä, edullinen pusero saattaa olla ekan pesun jälkeen jo kaapin perukoilla. Kangas ei näytäkään enää hyvältä ja vaate jää käyttämättä. Hinta ei aina tosin ole määre hyvälle laadulle, mutta ajan myötä oppii tunnistamaan hyvän kankaan.

Ajattomuuden ja laadun tunnistaminen on tärkeää. Jos halajat esimerkiksi nahkatakkia, mieti että voisitko panostaa kerralla ajattomaan malliin ja 150-200 euron hintaan? Vai ostatko kevään trendikkäimmän tekonahkatakin, joka ei välttämättä näytä enää ensi kesänä hyvältä? Takkeja voisi ostaa joka vuosi, jos lankeaa jokaiseen trendiin. Vuodessa niistä kertyy kuitenkin iso summa, jos hankkii laaduttomia takkeja esimerkiksi 3 kertaa vuodessa. Sen sijaan ajattomat nahka- ja villakangastakit voivat mennä useita vuosia. Kerralla se kirpaisee, mutta joka kerta kun sen täydellisen takin päällensä vetää, tietää tehneensä hyvän ostoksen.

Kun vaatehimo iskee, voi miettiä, että kannattaako ostaa kokonainen asu, vai vaan jokin osa. Joskus pelkkä kaulahuivi tai pusero voi uudistaa koko vaatekaapin. Pienillä jutuilla voi myös saada uudistumisen tunnetta. Suunnittelu ostoksien pohjalla auttaa asiaa. Vaikka spontaani shoppailu on kivaa, voi hutiostoja tulla runsaasti. Kotona huomaakin, että eihän tämä uusi vaate toimi minkään olemassa olevan kanssa. Kannattaa siis tehdä inventaario kotona, ennen shoppailukierrosta.

Sisustuksessa laatu on todella tärkeää, varsinkin koristetyynyissä ja sisätyynyissä. Jos tyynyt ovat sohvalla, kannattaa valita kangas joka kestää käyttöä, eikä nukkaannu tai likaannu heti. Sisätyynyksi sellainen, joka ei heti ensitönäisyn jälkeen ole pannukakku. Kevääksi ja syksyksi voi valita omat ajattomat värit ja vaihdella niitä sitten kauden muuttuessa. Huonekaluja ei todellakaan kannata ostaa hetken mielijohteesta vaan suunnitella tarkkaan koot, materiaalin ja värit, jotta ne voivat olla jopa loppuelämän valintoja.

Varaa ja mieti. Älä osta tuotetta heti, vaan kuvaa se päälläsi sovarissa ja jää miettimään. Jos vaate vielä himottaa seuraavana päivänä ja muistat sen istuneen täydellisesti, käy ostamassa se. Jos taas unohdat tuotteen heti, on se luultavasti huti. Sisustustuotteen voi vaikka ostaa ja kokeilla kotona sopivassa ympäristössä. Palauta tuote heti, jos se ei sytytä.

Tärkeintä mielestäni on inventaario. Kevätsiivouksen jälkeen on kirkkaana mielessä tavaran paljous, sekä jo hankitut tavarat. Näin ei tule ostettua sitä ihan saman väristä huulipunaa tai tyynyä, joka ei ollenkaan sovi muuhun sisustukseen.

Vältä pieniä ostoksia päivittäin. Osta kerralla enemmän ja suunnittele ostoksesi. Ruokakaupassa tee kerralla isot ostokset ja suunnittele viikon ruokalistaa. Älä osta päivittäin pieniä eväsostoja kalliimmasta kioskista. Pienistä ostoista syntyy ajan myötä iso lasku.

Laita rahaa säästöön. Kun raha ei polttele käyttötilillä, on sitä helpompi säästää. Kun palkasta siirtää osan heti säästötilille, ei sitä tule sieltä yhtä helposti käytettyä. Helpointa on säästää kun tietää mitä varten raha on. Jos auton ostaminen tai lomamatka ovat suunnitelmissa, on motivaatio säästämiselle suurempi.

Asiat eivät tietenkään ole niin mustavalkoisia, eikä elämää voi elää rennosti ilman satunnaisia hutiostoksia, mutta sinne pyrkiessä voi säästää monen monta euroa. 

-sonjaaleksandras

sonjaaleksandras

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 3
Tykkää jutusta