PURERUOKAA: MAUSTEISET KALKKUNAPYÖRYKÄT

*Kaupallinen yhteistyö: Puretreeni

Ruoanlaitto on mulle tärkeä asia. En jaksaisi syödä päivästä toiseen samaa riisiä ja kanaa, maustettuna chilillä ja paprikajauheella. En koe myöskään, että eri makujen valmistaminen vie aikaa, sillä mun päässä on jatkuvasti hullu kokki, joka miettii mitä makuja voisi yhdistellä mihinkin. Yrttien ja sipuleiden pilkkominen ei vie kauaa aikaa, mutta tuo ison eron ruoan makuun. En ole ammattilainen, enkä turhan tarkka. En myöskään ehkä niin luova, että kokiksi ryhtyisin. Halusin yhteistyössä Puretreenin kanssa tehdä jotain ruokaan liittyvää – pureruokaa.

Kun ihminen saa listan raaka-aineista, joita saa syödä dieetin aikana, hän etsii listalta omia suosikkejaan ja tuttuja asioita. Tavallisesti aletaan miettiä, että miten saan tehtyä sitä tavallista omaa ruokaani näistä raaka-aineista (mahdollisesti myös työllistetään valmentajaa lisäkysymyksillä ruokavaliosta). Listalla lukee vihannekset ja että niitä pitäisi syödä. Kaupassa kassiin tungetaan salaattia, kurkkua ja tomaattia, ehkä villinä jotain kesäkurpitsaa. Tunnistatko itsesi? Monelle arjen kiireessä se helpoin tapa toteuttaa uutta ruokavaliota ottaa vallan ja kohta kyllästyminen hiipii niskaa pitkin ja aivot haluavat jo sitä maukasta kermakastiketta tai leipää kaikilla täytteillä. Jos ruokavalio on hyvin poikkeava omasta, voi olla vaikea pysyä siinä, jos syö kovin yksitoikkoisesti. Toiset silti ovat tyytyväisiä jauheliha-riisi – sekoitukseensa kuukausitolkulla, eikä siinä ole mitään väärää. 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt päätin kehitellä ensimmäisenä kivan pääruoan, pureruokaa hyödyntämällä. Pureruoka on siis lähinnä maidotonta, gluteenitonta ja mietitty tukemaan valmennuksessa olevia treenejä. Pureruoka liittyy valmennukseen nimeltä Puretreeni, jossa olen mukana. Valmennus alkoi maanantaina ja jatkuu 8 viikkoa (jos haluat mukaan, tsekkaa Puretreenin nettisivut).

Tämä ruoka sopii siis ihan kenelle tahansa ja voin sanoa, että maistui koko perheelle! Halusin tuoda tavallisten lihapullien tilalle jotain freesimpää ja mausteisempaa. Halusin raikkautta lihapulliin ja selkeästi enemmän makua kun normaalisti – raaka-aineena vaihteeksi kalkkunan jauheliha. Lisukkeeksi heitin perinteisen quinoan pienellä twistillä. Quinoaa kannattaa kokeilla erilaisin maustein ja kokeilla uusia juttuja – mahtava raaka-aine! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mausteiset kalkkunalihapullat

reilu nippu lehtipersiljaa

reilu nippu oreganoa

1 sipuli**

1-2 tl chilihiutaleita (tai tuoretta)

1 tl currya

n. 1 tl suolaa

mustapippuria 

pala inkivääriä (1cm x 2 cm)

2 valkosipulia

3 munaa

800 g kalkkunan jauhelihaa

Pilko valkosipulit, sipuli** ja inkivääri hienoksi. Pilko yrtit. Laita kaikki mausteet ja yrtit yhdessä munien kanssa kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää jauheliha ja sekoita seos tasaiseksi. Pyörittele sopivia pullia ja paista ne pannulla tilkassa öljyä. (Tein noin 40 pullaa, pienehköjä). Pannu ensin kovalle ja sen jälkeen keskilämmöllä, pikkuhiljaa käännellen, jotta pullat kypsyvät tasaisesti. Kun pullat ovat tasaisen ruskistuneita, kokeile kypsyys. Nauti esimerkiksi quinoan kera!

**Jos haluat, voit paistaa sipulin ennen seokseen lisäämistä, niin saat kypsempiä sipuleita sekä makeampaa makua. Itse tykkäsin hieman freesimmästä ja ”tuoreemmasta” lopputuloksesta tällä kertaa.

Maustettu quinoa (1-2 hengelle)

1 dl quinoa (kvinoa)

pala kasvisfondia

3 vartta lehtikaalia

3 rkl sitruunamehua

tilkka oliiviöljyä

tuoreyrttejä maun mukaan

(halutessasi 1/2 valkosipulia)

Keitä quinoa ohjeen mukaan, laita keitinveteen pala kasvisfondia. Pilko ja paista lehtikaalia pari minuuttia pannulla (pieni määrä öljyä paistamiseen halutessasi). Laita kulhoon sitruunamehu, yrttejä,  (hienonnettu valkosipuli), ja lopuksi sekoita sekaan kypsä quinoa. Sekoita ja nauti lämpimänä tai kylmänä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tällaiselta näytti ensimmäinen varsinainen pureruokani! Mitäs sanotte, lähteekö testiin?

-sonjaaleksandras

PS. Jos quinoa kiinnosti, tästä pääset toiseen reseptiin (sopisi myös pure -ruokavalioon): 

Herkullinen quinoasalaatti

sonjaaleksandras

Yksi vastaus artikkeliin “PURERUOKAA: MAUSTEISET KALKKUNAPYÖRYKÄT”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta