RENTOUTTAVA LOMA? HVAR

Palasimme upealta Hvarin saarelta keskiviikkona. Loma oli hyvin onnistunut, aurinkoinen ja rentouttava. Tosin 2,5 vuotiaan taaperon kanssa oli ajoittain haasteita ja ehkä ravintolassa käymiset olisivat voineet olla hieman rauhallisempia. Kaiken kaikkiaan kuitenkin saimme ne tärkeimmät. Saimme nukkua paljon ja nauttia auringon lämmöstä. Pieni miinus tuli vatsatautiepisodista, mutta siitäkin pikkuhiljaa jo selvitään. Lähdimme reissuun vanhempieni kanssa, joten lisäkäsiä oli onneksi apuna pojan kanssa.

Mikä Hvar?

Hvar sijaitsee parin tunnin lauttamatkan päässä Splitin satamasta. Hvar on Kroatian ja koko Euroopan aurinkoisin saari ja sitä kutsutaan Dalmatian saarien kuningattareksi. Saarelle ankkuroi niin valtavat luksusjahdit kuin pienemmät purjeveneet. Saarella hintataso on hieman korkeampi kuin Splitissä, mutta ei kuitenkaan Suomen hinnoissa. Saarella kasvavat laventeli, oliivit ja viinirypäleet.  Hvarin saaren suosituin paikka on Hvar Town, joka lumoaa upeilla rakennuksilla, laadukkailla ravintoloilla, upeilla maisemilla ja siistillä yleisilmeellä.

Mikä Amfora?

Majoituimme saaren suosittuun hotelliin nimeltä Amfora Hvar. Tästä hotellista löytyy laidasta laitaan huoneita eri budjettiin, mutta 4 tähden hotelliksi tämä luokitellaan. Hotelli omaa valtavan hienon maiseman ja upeat puitteet niin allasalueella kuin hotellin yleisissä tiloissa. Huoneissa on sen sijaan paljon vaihtelua. Vanhempieni merinäköalalla varustettu huone lumosi maisemallaan, meidän 3-4 hengen huone sen sijaan sai pisteitä suuremmasta tilasta. Hotelli ei kuitenkaan ole suunniteltu kaikilta osin hyvin. Viemäreissä ja kaadoissa on ongelmia ja osiltaan hotellissa näkyy 70-luvun fiilis, vaikka suurilta osin hotelli on uudistettu 2007. Meille hotelli oli luksusta, vaikka huoneen kokolattiamatto ei lämmittänytkään mieltä. Edelleen hotelli lukeutuu saaren parhaimmistoon. Allasalue on hienoin, jossa olen koskaan ollut, joten siitä isot pisteet!

Kroatialaisesta asiakaspalvelusta en voi kuitenkaan antaa suuria pisteitä. Saimme paljon hyvääkin palvelua, mutta osittain myös todella huonoa. Kroatialaiseen tyyliin ei sovi smalltalk tai usein edes hymy. Hotellissamme palvelu oli melko hyvää, mutta kaupungilla tai kaupoissa käyminen tuntui olevan aina yhtä tylyä. Suomeen verrattuna ollaan aika kaukana palvelualttiudessa ja hyvän ostosfiiliksen luomisessa. Vaihtelua on siis paljon, joten uskallan epäillä, että asioita opetellaan siellä koko ajan. Ja tuttuun välimerelliseen tapaan asioiden hoitaminen ei ole heidän vahvuutensa.

Mitä teimme saarella?

Käytimme ainakin kolme päivää altaalla rentoutumiseen (lue: lapsen perässä juoksemiseen) ja rantabulevardiin tutustumiseen. Yhtenä päivänä lähdimme opastetulle retkelle. Retkellä hyppäsimme maastoauton kyytiin ja kiertelimme saaren tärkeimpiä nähtävyyksiä. Pääsimme saaren korkeimmalle paikalle, ajelimme laventelipeltojen läpi, näimme hylätyn kylän, söimme syrjäisessä huippuravintolassa ja pääsimme viinitilalle maistamaan upeita viinejä. Yleensä emme käytä ohjattuja retkiä, mutta tämä oli todella hieno kokemus. Itse emme olisi päässeet näihin paikkoihin autolla.

Loman loppupuolella vuokrasimme veneen koko päiväksi ja lähdimme tutustumaan Paklinskin saaristoon. Reissu olisi ollut täydellinen, jos poikamme ei olisi pelännyt veneen kovaa vauhtia. Jouduimme hidastamaan kyytiä, onneksi isäni oli puikoissa eikä kyseessä ollut ohjattu kierros. Vaikka poika on ollut monesti veneen kyydissä, koko kesän lähes viikoittain, pelkää hän edelleen jos vene menee liian kovaa. Löysimme kuitenkin kivan paikan, jossa kävimme snorklaamassa ja ottamassa aurinkoa.

Kävin neljänä päivänä myös treenaamassa hotellin kuntosalilla. Kuntosalilta aukesi aivan mieletön maisema, sillä se sijaitsi hotellin ylimmässä kerroksessa. Salilta pääsi myös valtavalle parvekkelle, jossa teinkin treenit suurimmaksi osaksi. Tätä tulen ikävöimään ehkä eniten. Aamuauringon lämmittäessä ja pienen tuulen vireen virkistäessä treeni kulki loistavasti.

Mitä söimme lomalla?

Hotellin aamiainen oli runsas ja hyvälaatuinen. Loppupuolella kuitenkin buffasta tuntui valikoituvan ne samat jutut ja pieni kyllästyminen alkoi nostaa päätään. Olen saanut parempiakin kokemuksia aamiaisbuffasta, mutta en voi silti valittaakaan. Aamiaisella söimme kuitenkin melko runsaasti, joten se piti nälän pitkään loitolla. Kävimme usein silti lounaallakin, sillä pojan oli syötävä vaikka me muut olisimme varmasti pärjänneet ilman ruokaa illalliseen saakka. Lounaat ja illalliset söimme Hvar Townissa, minne käveli viidessä minuutissa rantabulevardia pitkin. Ravintoloita oli paljon ja välillä ongelmaksi koitui vain se, että olimme 2,5 vuotiaan kanssa. Ei tietenkään ravintoloiden osalta ongelmaa, mutta monesti hiljaisempi, rauhallisempi ja fiinimpi paikka ei houkutellut, sillä tiesimme että hiljaista ja kovin fiiniä lapsestamme emme saa. Illallisaikaan väsymys alkoi painaa ja eikä poika vielä ymmärrä miten pitäisi nätisti odottaa yli puoli tuntia paikallaan istuen, saati sitten ruoan syötyään kun pitäisi odottaa muita ruokailijoita. Onneksi usein hän viihtyi suhteellisen hyvin kun otimme mukaan muutaman pikkuauton. Varsinainen lapsiperhepaikka tämä Hvar ei ollut, mutta suoriuduimme hyvin siitä huolimatta. Pääsimme onneksi kerran mieheni kanssa kaksin illalliselle, joka oli super rentouttavaa.

Lomalla sai syötyä suhteellisen terveellisestikin kaloja, mereneläviä ja salaatteja. Yhden pizzan ja jäätelön nautiskelin ja tietenkin viinejä ruokien kanssa. En kaivannutkaan jokapäiväistä jädeä tai herkkuja, sillä pelkästään ravintolaruoat olivat melko tuhteja (vaikka ”kevyemmästä päästä”). Sen sijaan pojan ruokavalio koostui muroista (joita hän ei ollut koskaan syönyt), spaghetti bolognesesta, ranskalaisista, omenamehusta ja jäätelöstä. Välillä tuntui, ettei mistään saanut järkeviä lasten annoksia, mutta viikko hänen elämästään ei onneksi haittaa mitään. Kotiin palatessa smoothiet, puurot ja vihannekset onneksi maistuivat taas hyvin!

Saarella on siis tarjolla huippuhyviä kalaruokia, mereneläviä ja lammasta. Pastaa, pizzaa ja perusjuttuja toki myös, mutta nuo merenelävät sekä kalat taitavat olla sitä tuoreinta ja parasta tavaraa.

Mitä sitten tapahtui?

Loman loppupuolella vanhempani sairastuivat vatsatautiin, jonka sitten sain itse aluille Suomeen palatessa. Torstai ja perjantai menivätkin sängyn pohjalla. Tämä oli todella harmillinen juttu. Ruokamyrkytyksestä ei siis ollut kyse, sillä tauti oli tarttuva. Nyt kuitenkin alan olla takaisin voimissani.

Kaiken kaikkiaan loma oli mielettömän ihana ja rentouttava. Paikkana Hvar oli yksi hienoimmista ja voisin lämpimästi suositella sitä kaikille! Vaikka olen matkustanut melko paljon, en ole koskaan nähnyt (Brasiliaa lukuunottamatta) näin kirkasta vettä, kauniita maisemia ja upeaa luontoa.

Ihanaa viikonloppua kaikille!

-sonjaaleksandras

 

sonjaaleksandras

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 3
Tykkää jutusta