RENTOUTUMINEN JA SOME – MAHDOTON YHTÄLÖ?

Nykyään tuntuu siltä, että rentoutuminen on jokin suoritettava asia. Käydään kasvohoidossa, luetaan kirjaa, ravintolassa syömässä tai katsellaan Skamia – puhelin kädessä? Niistä hetkistä otetaan snäppi, Instaan tai Faceen kuva ja ystäville mahdollisesti vielä Whatsapp -viesti. Rentoutumisen takana voi olla tarkkaan harkittu kuva ja hyvin valmisteltu tilanne. Toisaalta onnistuuko somettaminen luonnostaan vai vaatiiko se suorittamishetken? Voiko silti rentoutua vaikka sen ikuistaisi useampaan kanavaan?

Itse syyllistyn joskus tähän somerentoutumiseen. Kokemus täydellisestä rentoutumishetkestä voi vaatia sen ikuistamisen tai kertomisen jollekin muulle. Toisaalta nautin tilanteesta silti yhtä paljon, mutta olisinko vapaampi ilman laitteita. Olisivatko hetket vieläkin tärkeämpiä kun niitä ei ikuistaisi minnekään?

Ongelma rentoutumisen ja somettamisen kanssa saattaa kuitenkin olla siinä, että usein pelkkää kuvaa ei postata vaan feedin selaamiseen käytetään useampi minuutti. Rentouttavasta hetkestä saattaa kulua aikaa puhelimen tuijottamiseen ja aidot tilanteet jäävät toissijaisiksi.

Olen pohtinut paljon someajan hyviä ja huonoja puolia. Työhöni liittyy somemarkkinointi sekä blogin kautta omat sometilit ovat tärkeässä roolissa. Toki en omaa tuhansia seuraajia, eivätkä paineet ole kovin suuria henkilökohtaisilla tileillä, mutta huomaan kuitenkin välillä potevani huonoa omaatuntoa postaamistahdistani. Kuvia saisi laittaa päivittäin ja sisältökin saisi olla kiinnostavaa. Pelkästään somekanavat vaativat aikaa, mutta niin myös blogi. Kun arki on kiireistä, eikä blogille tai somettamiselle ole varsinaisia työtunteja, voi spontaani luominen jäädä vähille. Tällöin ne oikeasti rentouttavat hetket saattavat kulua somen äärellä. Toisaalta jos bloggaamisesta ja somettamisesta nauttii, voiko se olla rentouttavaa? 

Vaikka en ole varsinaisesti hevikäyttäjä, en uskaltaisi edes kuulla montako minuuttia tai tuntia käytän puhelin kädessä pelkästään vapaa-ajalla. Saati sitten töissä siihen käyttämäni minuutit. Töissä somettaminen tuntuu tärkeältä ja siihen käytetyt minuutit ovat tehokkaita ja harkittuja. Kotona taas selailu on rennompaa, mutta myös aina pois jostain tärkeämmästä. Perheaika, kodin laittaminen, nukkuminen jne. Kaikki nämä voivat joskus jäädä vähemmälle huomiolle somen takia. Myös hetket kun saisi olla yksin ja tehdä jotain oikeasti rentouttavaa, saattaa aika kulua puhelimen tai tietokoneen äärellä.

Jokin hieno raja varmasti kulkee sopivan ja liiallisen somekäytön välillä. Itse olen vähentänyt someaikaa reilusti. Nukkumaan mennään ajoissa, jokaisesta päivästä ei tarvitse päivittää ja tietyt hetket pojan kanssa mennään täysin ilman puhelinta. Some on hieno asia, kun se ei ala hallita koko elämää. Jos rentoutuminen tuntuu vaikealta ilman siitä postaamista, on syytä katsoa peiliin. Voisiko käyttöä karsia? Voisivatko rentoutumisen hetket tuntua oikeasti rennoilta ilman puhelinta?

Paljonko some vie teidän arjesta aikaa? Kuluvatko rentoutumisen hetket somettaen? 

-sonjaaleksandras

sonjaaleksandras

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 4
Tykkää jutusta