TAAPEROIMETYS – MITÄ IHMETTÄ?

Imetys – aihe, johon täytyy palata aika ajoin. Aihe, joka ei lähde meistä äideistä kulumallakaan. Taaperoimetys aiheena aiheuttaa monelle inhotusta ja outoa fiilistä. Joku saattoi jopa irvistää nähdessään tämän otsikon. Toiset taas tietävät todellisuuden ja ymmärtävät täysin – kaikessa hiljaisuudessa. Itseasiassa en ollut varma haluanko edes kirjoittaa tästä, sillä tiedän kuinka tabu aihe tämä on monelle.

Taaperoimetykseen monesti ajaudutaan. Alkuvaikeudet on voitettu. Läheisyys on tullut tärkeämmäksi kun taapero ei enää ole niin kiinni äidissään. Imetys voi olla päivän ainut hetki, kun lapsi suostuu olemaan hetken rauhassa paikoillaan. Koetaan, että imetys on helppo tapa esim. rauhoittaa illalla nukkumaan. Joku imettää vielä useasti, toinen muutaman tai kerran päivässä. Moni näistä äideistä on asiasta täysin hiljaa. Kukaan ei ymmärrä. Toinen äiti taas imettää rauhassa, avoimesti, ihan niin kauan kun haluaa, välittämättä mielipiteistä – respect.

Miksi se sitten on niin outoa? Moni kokee kävelevän taaperon olevan jo liian iso tissille. Mutta. Mitä ihmettä tapahtuu vuoden iässä? Vauva muka yhtäkkiä kasvaa isoksi eikä enää tarvitse sitä asiaa, joka kokonaisen vuoden oli tärkeintä maailmassa (läheisyys, äidinmaito). Toki onhan niitäkin lapsia, jotka itsestään lopettavat ennen vuoden ikää.

WHO:n virallinen suositus imetyksen kestolle on 2 vuotta. Suomessa neuvola suosittaa vuoden ikään ja halutessasi pidemmälle. Ja sitten olisi ne äidin ja lapsen toiveet. Pitäisikö kuitenkin noudattaa vain niitä? Olisiko liian vaikeaa antaa äidin ja lapsen itse päättää, miten tekevät imetyksen suhteen?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meillä Kirppu oli tiheästi syövä rinnalla roikkuja lähes loppuun saakka. Vaikeuksia oli valtavasti, pikku-Kirppu ei millään meinannut kasvaa alussa ja ajattelin, että tästä ei tule yhtään mitään. Pohdin, että jos 4 kuukautta tätä jaksan niin ISO PEUKKU. Sitten rajapyykiksi tuli 6 kuukautta. Sen jälkeen tapahtui jotain. Imetys olikin helppoa, vaivatonta, ajoittaista eikä niin henkisesti kuluttavaa, uusi tavoite tähtäsi vuoden ikään. Kirppu ei enää roikkunut minussa koko päivää. Kuitenkin juuri ennen vuoden ikää ajattelin, että eihän tämä lopeta koskaan, ainakaan jos se hänestä on kiinni. Ajauduimme siis taaperoimetykseen. Aloitin pikkuhiljaa vaihtamaan päiväimetyksiä pulloon ja jäljelle jäivät ilta sekä aamu. Nyt olemme tilanteessa, jossa Kirppu ei revi paidankauluksia tai huutoitke tissille. Maidontulo on selkeästi vähentynyt ja ne muutamat tipatkin ovat tiukilla. Loppu on lähellä. Vain iltaimetys on jäljellä ja haikein mielin siirrymme uuteen aikaan.

En koskaan ajatellut imettäväni näin pitkälle. Olin valitettavasti itse myös sitä porukkaa, etten ymmärtänyt taaperoimetyksen päälle tai ylipäätään ymmärtänyt yhtään mitään koko aiheesta. Kummasti vaan ne mielipiteet muuttuvat kun ottaa selvää asioista ja kuuntelee itseään sekä vauvaa.

Kun lähestyimme vuoden ikää, miehenikin alkoi jo kysellä lopettamisesta. Luin jostain, että vaikein ajankohta lopettamiselle voi olla juuri vuoden ikä, sillä vauvan kehityksessä tapahtuu silloin suuria asioita ja imetys voi olla entistä tärkeämpi hetki päivissä. Mieheni ei meinannut ymmärtää lopettamisen hankaluutta niin lapselle kuin äidille, mutta erään lopettamiseen liittyvän artikkelin luettuaan hän oli samassa kelkassa. Eron kyllä huomaa tähän hetkeen (1v 2kk), sillä nyt aika on otollisempi lopulliselle lopettamiselle. Ja jokainen varmasti myös ymmärtää, että ei monta kertaa päivässä imettäneen naisen olo ole kovin hyvä, jos lopettaa kuin seinään. Tarkoitan siis niitä kahta räjähtävää palloa, jotka edelleen tuottavat samaan tahtiin ruokaa. Hitaasti lopettaminen estää suurempia tulehduksia ja tukalia oloja rintamuksessa.

Haluaisin kehoittaa kaikkia ihmisiä oikeasti miettimään, että mikä siitä taaperoimetyksestä tekee niin inhottavaa? Ei se reilun vuoden ikäinen ole mikään teini, joka käy tissillä vaan pienenpieni lapsi, joka on vasta oppinut kävelemään ja opettelee uusia asioita. Pieni lapsi, joka ei ymmärrä miksi hänelle tärkeä asia on yhteiskunnan epäilysten vuoksi jotenkin outoa. Hän ei ymmärrä, että miksi hämmentynyt äiti lopettaa muiden mielipiteiden vuoksi ja ahdistuu kun lapsi itkee rinnalle, jonne hän on koko ensimmäisen vuoden päässyt. Ja sitäpaitsi miksi pitäisi lopettaa esim. ennen vuoden ikää, kun se on edelleenkin ilmaista ja parasta ravintoa lapselle?

Kehoitan kaikkia äitejä etenemään asiassa pienin askelin, rauhassa, omaan tahtiin. Jokainen lapsi on erilainen ja lopettaminen on jokatapauksessa projekti, jota ei välttämättä voi tehdä hetkessä. Vain muutamat lapset itse vieroittavat itse itsensä.

Olen yrittänyt selittää muutamille ystävilleni tunnetta, jonka sain imetyksestä loppuvaiheessa. Totuus on se, etten sitä pysty selittämään. Se tunne on koettava itse. Eikä muiden tarvitse edes ymmärtää.

Kaikille mutseille, jotka ovat pisteessä, jossa kukaan ei enää ymmärrä ja lähestyt tissitakiaisen kanssa vuoden ikää, liittykää Imetyksen tuki ry:n Facebook -ryhmään ja vertaistukea on varmasti tarjolla ja rutkasti! Edetkää kuitenkin omien tuntemusten mukaan. Jokaisella on oikeus omaan imetystaipaleeseen.

Tässä pari linkkiä taaperoimetyksestä:

Vauvaa vanhemmat maitolapset (imetyksen tuki ry)

Bloggaaja Lähiömutsin kirjoitus taaperoimetyksestä

Omia tekstejäni imetyksestä:

Haastattelu: Uni ja imetys

Don’t mess with breastfeeding moms

Häpeällinen äiti

 

Peace for all moms!

 

sonjaaleksandras

sonjaaleksandras

14 vastausta artikkeliin “TAAPEROIMETYS – MITÄ IHMETTÄ?”

 1. Itseäni harmitti eniten neuvolassa saatu kehotus alkaa pikkuhiljaa lopettamaan imetystä, kun vuoden ikä oli saavutettu. Imetin ensimmäistä 1v 2kk, toista 9kk. Jälkikäteen on jäänyt harmittamaan, että olisi pitänyt kuunnella itseään enemmän ja imettää niin pitkään kuin tahtoo. Neuvolan lopetusohje johtui varmaan siitä, että itselläni kuukautiset pysyivät sitkeästi poissa koko imetyksen ajan, ja olivat sitä mieltä, että ne pitää saada käyntiin. Nyt odotan kolmatta lasta ja toivottavasti saan imettää kauemmin. Vaikka kahden vuoden ikään asti.

  • Tuo neuvolan ohjeistus on kyllä todella ikävää ja todellista. Tiedän monia, joiden imetys on loppunut juurikin neuvolan ohjeiden takia. Minulle ei kyllä ollut puhetta kuukautisista, mutta sain tosiaan ne starttaamaan myös vasta lopeteltuani. Toivottavasti saat tehtyä omat valintasi seuraavalla kerralla ja lopetat kun itse haluat. Tsemppiä raskauteen ja uudelle imetystaipaleelle!

 2. Oma esikoinen täyttää muutaman viikon päästä vuoden. Mies joskus vitsillä heitti, että jos imetän vielä 1v lasta, niin hän vie minulta pojan pois. Joskus kuvittelimme, että imetys tarkoittaa katkonaisia unia, mutta eihän se se ole. Ennen pojan syntymää olimme sitä mieltä, että poika nukkuu tietyssä iässä omassa huoneessa eikä häntä enää imetetä öisin, ts ettei imetys jatkuisi äidin eli minun unieni takia enää. Kyllä sitä kovasti tuntuu ihmiset ympärillä ihmettelevän, että tarvitseeko sitä imetystä jatkaa vielä.

  Tuo kohta yksivuotias poika ei omasta mielestä ole niin iso, etteikö vielä tarvitsisi olla ilman rintamaitoa. Eihän sitä tiennyt ennen pojan syntymää eikä ihan siinä alussakaan sitä, miten tärkeäksi tuo imetys itselle muodostuu. Nyt sitten olen miehen mielestä tuuliviiri, eikä hän ollenkaan ymmärrä sitä, miksi tätä pitäisi jatkaa.

  Minulle on oikeastaan ihan sama mitä muut ympärillä asiasta ajattelee, kovasti vaan toivoisin miehen ymmärtävän, että miksi koen imetyksen sekä itselleni että pojalle tärkeäksi edelleen. Superfoodiaspekti on sitten erikseen.

  • Tiedän niin tuon tunteen. Puolisot ei välttämättä pysty käsittämään sidettä, jonka imetys luo lapsen ja äidin välille, plus kuinka monta plussaa pitkässä imetyksessä on versus lopettamisessa. Tuuliviiri on huono sana tälle, koska aika moni muuttaa mielipiteensä kun tietää asiasta. Jos ei ole kokenut tai ottanut selvää jostain asiasta, eihän siitä voi tehdä varmoja päätöksiä, pätee varmasti moneen lapsenkasvatus -ajatukseenkin. Minusta on väärin, että kuunnellaan liikaa aikuista ihmistä kun pieni lapsi kuitenkin osaa kertoa tarpeistaan eikä tee sitä ”kiusallaan”. Kun äiti on valmis lopettamaan saati sitten lapsi, on lopettaminen paljon helpompaa eikä tarvitse katua mitään jälkikäteen. Tsemppiä ja luota omiin ajatuksiisi <3

 3. Hyvä kirjoitus ja ihanaa, että oman lapsesi imetys on saanut mielipiteesi muuttumaan.
  Itse imetän 2v3kk tyttöäni eikä loppua näy, mikä sopii minulle. Luotan siihen, että tyttö lopettaa itse kun haluaa, uskon tosin että meillä imetys jatkuu vielä muutaman vuoden. Niin kiintynyt tyttö on tissiin.
  Meillä imetys toimii myös rohkaisuna uusissa tilanteissa. Monesti vieraassa paikassa tyttö tulee ottamaan ”rohkaisu huikat” ja sitten uskaltaa lähteä tutkimaan paikkoja eikä sen jälkeen kaipaa enää syliin.
  Itselleni imetys oli myös pelastus, kun minulla todettiin ahdistuneisuushäiriö talvella.
  Huomasin, että ahdistus ja paniikki häipyi kun imetin lastani. Vältin sen avulla rauhoittavat lääkkeet. Monesti sitä ajatellaan, että imetys on hyödyksi vain lapselle, mutta minulle se antoi paljon enemmän. Ja olen siitä ikuisesti tyttärelleni kiitollinen.

  Minun mieheni ei ole koskaan sanonut mitään pahaa imetyksestä vaan hän on pikemminkin tyytyväinen kun on jonkin keino, jolla väsyneen tytön saa rauhoitettua kauppareissuilla.
  Mutta muilta läheisiltä on tullut todella loukkaavia kommentteja, oon kyllä tehnyt heille selväksi, että minun imetykseni ei ole heidän asiansa tai ongelmana. Tai jos on ongelma niin ei tarvitse olla paikalla kun imetän.

  • Ihanaa, että imetyksestä on ollut noin monella tapaa apua! Ja hienoa, että mies on tukena, se riittää monesti. Toki harmillista on nuo kommentit sukulaisilta, mutta toisaalta, heille asia ei tosiaan kuulu ja toivottavasti he näkevät joskus sinunkin puolesi asiassa.
   Kiitos kommentista!

 4. Mitä sitten, kun et voi oman ja vauvan terveyden vuoksi ollenkaan imettää?….Vaikka kuinka haluaisit ja maitoakin olisi? Tosi pahalta tuntuu ”imetyshysteria” tuossa vaiheessa ja edelleen.

  • Hei, kyseisessä tekstissä ei ollut tarkoitus aiheuttaa mielipahaa niille, jotka eivät voi imettää. Olen hyvin kiitollinen, että olen voinut imettää niin pitkään ja vaikeuksien yli ollaan päästy.

   Minusta imetyksestä, pitkästä imetyksestä pitää nostaa asiaa, jotta se normalisoituisi ja kaikki, jotka pystyvät imettämään – voisivat myös tehdä sitä. Mutta, myös siitä pitäisi olla enemmän tietoa kun imetys ei onnistukaan ja mitkä syyt vievät siihen. Uskon, että pahalta tuntuu kuulla muiden tarinoita onnistuneesta imetyksestä, mutta toivon, että löydät rauhan asian kanssa. Korvikkeella kasvavia lapsia on paljon eikä siitä todellakaan kannata kantaa surua. Tilanteita on monia ja kaikki varmasti yrittää toimia parhaiten omaan tilanteeseensa nähden.

   Kiitos kommentistasi!

 5. Hyvä kirjoitus! Täällä on poika 1v4kk ja edelleen imetän, 3krt/vrk, aina ennen unia. Eli nukkuu edelleen kahdet päikkärit ja sitten iltatissi ja kovasti tuntuu olevan tärkeä hetki<3 Nyt menty päikyillekin muutaman kerran niin että on nukahtanut tissille syliin ja ai että se in niin sulonen siinä 🙂

  Ite ajattelin vuos sitte että ens kesään mennessä lopetan mutta nyt kun kertoja kuitenkin niin vähän nii eipä se liikoja vaadi itseltä. En oo välittäny ulkopuolisten neuvoista ja kyselyistä mitään vaikka välillä ärsyttääki kysymys: vieläkö saa tissiä? Tai vuosi sitte että riittääkö maito? 😮 ihmettelen kyllä kun esikoinen kyseessä että oo niinki lungisti suhtautunu ulkopuolisten kommentteihin mutta siks tää ehkä lähtiki alusta asti hyvin toimiin ku ei välittäny ja luotti vain itteensä 🙂

  Taapero imetyksen ja julki-imetyksen puolesta jatkossskin! 😉

  • Noi kommentit on kyllä huikeita! Mutta, niistä välittämättä! Hienoa, että teilläkin on jatkettu pitkälle ja imetysluottamusta riittää. Kiitos kommentistasi! 🙂

 6. Itse en ole pahaa sanaa kuullut, en taaperoimetyksestä enkä myöskään julki-imetyksestä. Neuvolassa kehuttiin kun esikoinen kävi tissillä 1v7kk ikään asti, nuorempi täyttää kuukauden päästä kaksi eikä näytä lopettavan ihan heti, kovin on tärkeää iltamaidot, ja yölläkin kömpii usein viereen. Eikä se omia unia häiritse, lähinnä aamuisin ei päästäisi irti.. 🙂

  • Mahtavaa, että et ole kohdannut negatiivisuutta tämän asian suhteen! Kiitos tästä kommentista, ihanaa että on muitakin kokemuksia asiasta.

 7. Mulle on oikeastaan tullut yllätyksenä se, että taaperoimetystä pidetään jotenkin outona ja inhottavana asiana. Ei vuoden eikä parinkaan ikäinen lapsi vielä niin iso ole, että rinnalla imeminen olisi jotenkin luonnotonta. Tai sitten oon vaan onnellisesti sattunut välttämään tapaamasta ihmisiä, jotka näin ajattelevat. 😀

  Itselläni on nyt juuri vuoden täyttänyt tytär, jonka imettämistä jatkan ihan kuten ennenkin. Toki lähipiiristä on kommentteja lopettamisen suhteen tullut jo jonkin aikaa, mutta vähät välitän niistä. Minä ja lapsi päätetään tästä asiasta ihan keskenään.

  Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta! 🙂

  • Niimpä, se vaatisi ehkä sen, että jokainen ihminen pääsisi kokemaan imetyksen ja varsinkin pitkän imetyksen. Eihän se ole millään tavalla outoa tai inhottavaa, luonnollisempaa tapahtumaa saa etsiä. Mekin lopeteltiin kokonaan vasta kuukausi sitten ja se meni oikein helposti ja luonnollisesti, vaikka sitä pelkäsinkin.

   Tärkeästä aiheesta on kiva kirjoittaa, kiitos kommentistasi! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta