TAAPERON LAUTASELLA

Olen törmännyt viime aikoina monesti keskusteluun, kuinka vauvavuoden jälkeen lapsen ruokavalion terveellisyys romahtaa. Vauvavuotena survotaan vihannekset samaan soossiin, pakastetaan terveellisiä ruokia ja varmistetaan, että vauva saa kaiken tarpeellisen ruokavaliostaan. Kun vuoden ikäisenä taapero saa alkaa syödä lähes tavallista sapuskaa, muuttuu ruokalautasen sisältö täysin. Vuoden kestävä sosetehdas pysähtyy ja siirrytään normiruokaan, joka monelle tarkoittaa melko väritöntä ruokaa. Muutama kurkunpala voi nuokkua lautasella, mutta muuten ruoka näyttää harmaalta.

P6110391

Kaupassa käydessäni havahduin seuraamaan erään perheen ostoksia odotellessani vuoroani kassalle. Ostoshihna täyttyi sokerisista jogurteista, valmisruoista ja vihanneksia ei ollut nimeksikään. Matkassa mukana noin 1 1/2 – 2 -vuotias tyttö, joka itki jo muumikeksien perään. (Joo, meilläkin menee hermot usein kaupassa…) En tosin tiedä perheen tilanteesta tai taustoista, en myöskään tiedä oliko heillä kotona varastot pienelle tytölle. En tuijottele yleensä ihmisten ostoksia, mutta muistan nuorena tyttönä kassalla työskennellessäni huomanneeni, että monen ostokset sisältävät vain ne ”pakolliset” vihannekset salaattia varten.

Olen itse aina tehnyt itse Kirpun ruoat, mutta joskus olen antanut myös valmiita vauvanruokia ja ne ovat valtavan hyviä, sillä sisältävät paljon vihanneksia (riippuu tietysti mitä valitsee) ja yleensä kaiken tarpeellisen. Itse olen lähinnä rahan takia halunnut valmistaa itse ja pakastaa ruoat, mutta ymmärrän monella ajanpuutteen ja siihen valmiit lastenruoat ovat täydellisiä. Tällä hetkellä Kirpun lautasella on lähes samaa kuin meillä ja jokaisella aterialla on useita eri vihanneksia joko ruoan seassa tai kyljessä. Tämän lisäksi hän saa marjoja päivittäin, puuron tai smoothien joukossa. Hedelmiä, vihanneksia ja marjoja tulee väkisin päivittäin, enkä osaisi toimia muulla tavalla.

P6110389

Minusta tuntuu hullulta, kun moni lopettaa imetyksen vuoteen ja sen jälkeen lapsen ruokavalio muutetaan täysin ja terveellisyys on siitä kaukana. Lapsi saatetaan opettaa heti syömään marjoja sokerilla, jogurtteja (sokerisia), lisäaineita sisältäviä ruokia ja erilaisia herkkuja jopa päivittäin. Meillä tilanne on ollut melko helppo, sillä Kirppu on alusta saakka syönyt helposti kaikkea. Olen kuitenkin sitä mieltä, että vauvana/taaperona olisi täydellinen mahdollisuus opettaa lapsen makutottumukset terveellisemmiksi ja esimerkiksi antaa puolukoita/viinimarjoja ilman sokeria ja jogurtteja maustamattomana. Joku joskus ihmetteli, että kuinka olemme saaneet Kirpun syömään puolukoita tai viinimarjoja sellaisenaan. No antamalla niitä…

En ole ollut ehdoton ruokavalion suhteen, sillä Kirppu on saanut maistaa omaa synttärikakkuaan (sisälsi suklaata, sokeria jne.), mutta lusikallisen sitä maistettuaan hän ei halunnut lisää. Hän on myös maistanut mm. lettuja, jäätelöä ja mehua. En nää niissä mitään väärää kunhan ne ovat maisteluja eikä osana päivittäistä ruokavaliota. Lapsen ns. paletti on niin puhdas, että miksi totuttaa hänet liian aikaisin epäterveelliseen ruokavalioon? Lapsi ei osaa pyytää rasvaisia tai sokerisia ruokia ilman kasviksia, marjoja tai hedelmiä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tästä letusta Kirpu nirhaisi palan ja heitti lattialle. Mansikat sen sijaan menivät suuhun. 

Jokainen äiti tekee varmasti parhaansa lapsen ruokavalion suhteen ja tiedän, että osa lapsista saattaa olla todella valikoivia ruoan suhteen. Toivoisin kuitenkin avoimuutta ja sitä ettei siirtäisi omia mieltymyksiään tai valikoivia ajatuksia ruoan suhteen lapseen. Jos äiti tai isä sanoo, että puolukat ovat pahoja ilman sokeria, niin mitä luullaan, että lapsi ajattelee? Ei lapsi luultavasti kokeile syödä niitä ilman sokeria.

Mitä olette tästä mieltä? Millaisia ruokia tarjoatte taaperolle – oletteko tarkkoja sokereista tai muista epäterveellisistä jutuista?

-sonjaaleksandras

sonjaaleksandras

6 vastausta artikkeliin “TAAPERON LAUTASELLA”

 1. Itselläni ei ole vielä lapsia, suunnitelmissa kylläkin lähivuosina. Meillä syödään paljon erilaisia kasviksia, juodaan smoothieta ja ruokamme tehdään muutenkin terveellisistä aineksista. Valmisruoista en ole ikinä tykännyt, enkä oikein ymmärrä miksi ihmiset ostavat kalliilla sellaisia ruokia. Meillä kyllä myös herkutellaankin, koska tykkään leipoa paljon. En osta ikinä kaupasta leivonnaisia/pullaa/keksejä, vaan teen ne aina itse. Näin ainakin tiedän mitä herkut sisältävät eivätkä ne ole täynnä lisäaineita ja muita epämääräisiä aineita. Tykkään myös paljon karjalanpiirakoista, mutten ikinä osta niitä kaupasta vaan teen ne itse. Sama myös leivän kohdalla.

  Seurailen usein ihmisten ostoksia (vaikkei tietysti saisi) ja usein ne herättävät suurta ihmetystä. Valmisruokia, eineslihapullia, sokerijogurtteja.. Joskus repästään ja ostetaan ”terveellinen” mansikka-banaanismoothie. Ostetaan jauhelihapaketti ja valmis pussi italianpata aineksia. Ja näissä tilanteissa ajattelen, että miten paljon parempaa ja upeita makuelämyksiä ihmiset saisi kun tekisi ruokia itse! Itsetehdyt lihapullat on erittäin hyviä. Italianpatakin on hyvää, kun pilkkoo tuoreita kasviksia joukkoon ja tekee itse tomaattikastikkeen. Valmiit ”terveelliset smoothiet” sisältävät hurjan määrän sokeria, miksei sellaista voisi tehdä itse? Syön itsekin mansikkajogurttia, mutta käytän maustamatonta jogurttia ja pakastemansikoita mitä olen itse poiminut ja säilönyt pakkaseen.

  Hah, en tiedä sivuuttiko tämä mun stoori aiheen :’D Pointtina kuitenkin se; tehkää itse ruokanne ja älkää sortuko valmishöttöihin. Näin annatte lapsellenne oikeita makuelämyksiä ettekä kilokaupalla piilosokeria ja hämäriä lisäaineita. En myöskään usko ”ei ole aikaa tehdä itse” kommenttaja. 🙂

  • Olen samantyyppinen ”tee se itse” -kokkailija ja olen samaa mieltä kanssasi, ymmärrän kuitenkin niitä joiden elämäntyyli on hyvin kiireinen ja ratkaisuja haetaan helposta ruoasta. Monet, joilla on useampi lapsi ja käy töissä ja harrastuksissa, voi kokkaaminen jäädä tärkeysjärjestyksessä viimeiseksi. Toki helppoa ruokaa saa tehtyä myös itse, mutta monelle kokkaaminen ei tule selkärangasta ja vaatii paljon ajattelua ja vaivaa. Minulle taas kokkaaminen on harrastus ja mielenkiinnonkohde ja extempore ruoat tulevat hatusta melko helposti. Valmisruokia löytyy myös säilöntäaineettomia ja toivoisinkin ihmisten tarttuvan niihin. Kuitenkin fakta on se, että ruokaa tehdessä oppii ja luulen, että jos kaikki ottaisivat selvää hieman kokkaamisesta ja helpoista resepteistä sekä kasvisten, hedelmien sekä marjojen käyttämisestä päästäisiin pitkälle myös kansanterveyden kannalta. Lapset oppivat kaiken vanhemmiltaan ja ottavat mallia, siksi toivoisin niidenkin yrittävän laajentaa näkökantaansa, jotka eivät sitä ole itse ennen lapsia tehneet.

   Ja juuri niin, mansikkajogurtti (mansikkaa ja maustamatonta jogua) on niin päällikköä itsetehtynä. Eikä ole vaikeaa 😉

   Kiitos kommentistasi! 🙂

 2. Meillä taapero syö maustamattoman jugun seassa puolukoita ja hyvin uppoo, välillä irvistelee. Ei ole ikinä syönyt sokerijuguja tai viilejä, ei keksejä tmv. Olen todella tarkka sokerista, jota en halua lapselleni antaa eikä hän sitä vaadi kun ei tiedä mitä vaatia 🙂 paljon uusia makuja maistellaan ja jos ei ekalla kerralla uppoa niin annan sitten useammin, että tottuu makuun.

  • Mielestäni on myös hyvä vältellä sokeria, varsinkin pienen lapsen kanssa ja nimenomaan eihän se lapsi osaa pyytää sitä. Toivon oman lapsen kasvaessa välttää sen, ettei sokerista tule mikään hirviö tai hamaan tappiin välteltävä asia, jotta siitä ei synny hänelle mitään päähänpinttymää. Kohtuus kaikessa olisi parasta. Sokerijogurtteja meille ei tuskin koskaan osteta, tai valmisruokia sen enempää. Ajoittainen pulla tai jätski kahvilassa on ihan ok sitten joskus. 🙂

   Ja tuo totuttaminen on hyvä juttu, sillä on muutamia asioita joita meidän Kirppumme ei suostunut syömään, mutta sitkeiden yritysten jälkeen niistä on tullut jo herkkuja.

   Kiitos kommentistasi! 🙂

 3. Moikka!
  Miten ajattelit pitää kiinni ruokavaliosta kun lapsi on päiväkodissa tms? Itse olen katsellut niin siellä välipalat aamupalat tms ovat hirveän sokerisia tai joskus jotain valmislihapiirakoita pitsaa jne ja vähän kauhistuttaa ne :/ lapset opetetaan siellä niin vahvasti sokeriin

  • Moikka!

   Tuo on ihan todella yleinen huolenaihe eikä turha, nimittäin ystäväni on töissä päiväkodissa ja on halunnut jo pidempään muuttaa juuri tuota asiaa. Muutoksia on syntynyt, joten toivon, että tulevaisuudessa on asiat paremmin muuallakin kun tietoisuus lisääntyy. Poikani on menossa liikunnalliseen päiväkotiin ja oletukseni on, saatan olla täysin väärässä, että sieltä löytyisi myös terveellisemmät eväät. En ole vielä osannut murehtia asiaa, kun siihen on vielä aikaa melkein vuosi. (Äitini hoitaa puoli vuotta ennen päiväkotia.) Palautetta kannattaa antaa ja kysellä muilta vanhemmilta mielipiteitä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta