TARINANI: KOHTI PAREMPAA ITSETUNTOA

Ala-asteen menevällä ja hauskalla luokalla on hyvä yhteishenki. 5. luokan tyttö istuu yhdessä muiden kanssa luokassa ja nauraa kavereidensa jutuille. Pian on liikuntaa. Äh, miten selviydyn telinevoimistelusta, tyttö ajattelee. Taas kaikki näkevät kun mokaan pukkihypyn. Välitunnilla tyttö saa moitteet vääränvärisestä takista ja tyhmästä piposta, joka ei ole edes pipo. Kotiin päästyään ajatukset pyörivät kavereissa, vai ovatko he sittenkään kavereita? Aamulla kouluun lähtiessä pyörän avain on hukassa. Se on jäänyt illalla kiinni pyörään, mutta nyt kadonnut. Nyt kuitenkin pyörä on lukittu ja avain tiellä tuntemattomilla. Tytön isä löytää avaimen piharoskiksesta. Taisivat nämä sinun ”ystäväsi” käydä jekuttamassa, toteaa isä päätään pyöritellen. 

Ylä-asteella pyöreäkasvoinen tyttö pitää hauskaa ystäviensä kanssa. Tyttöporukoissa on aina omat ongelmansa ja jotenkin tyttö aina jää hieman ulkopuolelle 5 hengen porukoista. Vihkoon piirretään kuva pyöreästä tytöstä – olivatko taas toiset ”ystävät” asialla. Välillä samat ihmiset ovat kuin yhtä perhettä, toisessa käänteessä ilkeät viestit ja kommentit selän takana tekevät maailmasta taas pahan. Miksi ystävä onkin eri porukassa kiusaaja? 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koulukiusaaminen voi olla lievää, vahvaa, satunnaista tai kokoaikaista. Monen asian summa. Vaikka syitä on monia, usein ulkonäölliset asiat painavat vaakakupissa. Itse sain kuulla milloin mistäkin. Oli sitten vääränlaiset vaatteet, uusi reppu, vanhempien uusi auto. Jäin monesti leikistä ulos ja reetusin vielä vanhemmilleni (paha virhe ala-asteikäiselle).

Minulla oli aina ystäviä, mutta jotenkin aina jäin ulkopuolelle monista jutuista. Mutta miksi?

Lähdin lukiossa vuodeksi Chileen vaihto-oppilaaksi. Vuosi oli tärkeä. Itsetunnon, kokemusten, kielitaidon, itsenäistymisen ja monen muun asian kannalta korvaamaton. Osa ystävistäni vaihtui vuoden jälkeen ja pysyvimmät suhteet luotiin sen jälkeen. Olin vahvempi ja tunsin itseni paremmin. Ystävyydetkin oli helpompi solmia kun ensinnäkin luotti itseensä eikä tarvinnut miellyttää, vaan olla oma itsensä. Kaikki tämä kuitenkin pohjautui siihen, että pudotin yli 20 kiloa painoa vuoden aikana. Vaikka olin tavallaan sama ihminen, huomasin kuinka maailma pyörii ulkonäön ympärillä. Samat ihmiset, jotka olivat ennen kohdelleet minua kuin ilmaa olivat yhtäkkiä kiinnostuneita minusta (tosin heistä ei minulle ystäviä muodostunut). Ehkä olin entistä sosiaalisempi ja itsevarmempi, mutta pelkästään sen voimaan en usko. Paluu Suomeen oli monella tapaa järkyttävä, sillä en voinut uskoa millaisen muutoksen elämäni koki tämän jälkeen.

Hyvinvointi ja liikunta ovat olleet tärkeitä asioita minulle muutoksen jälkeen. Elin noin 8 vuotta itsetunnon kannalta kamalaa aikaa ja muutoksen jälkeen tapahtuneet asiat ovat olleet koko elämän kannalta tärkeitä asioita. Itsetunto ei todellakaan tule pelkästä ulkonäöstä, mutta sillä on iso vaikutus asiaan. Hyvä olo, jonka saa hyvinvoivasta kehosta, virkeästä mielestä ja hyvistä elämäntavoista on korvaamatonta enkä enää koskaan haluaisi palata sinne nuoren tytön mielenmaisemaan. Vaikka en varmasti koskaan ole täysin tyytyväinen (kuka nainen olisi) – voin silti hyvin ja terve keho on se tärkein asia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä on tarinani ja kuinka ihmeessä tuo tarinan tyttö on nyt Fitfashionin bloggaaja, ei sitä voisi tuo ylä-asteikäinen mitenkään uskoa. Tuolla samalla tytöllä on nyt perhe, pieni poika ja aviomies ja iso kasa oikeita ystäviä. Äitiys on vaikuttanut myös valtavasti itsetuntoon ja sitä ei enää ehdi ajattelemaan omia epävarmuuksiaan varsinkaan ulkonäköasioista, kun oma pieni poika vie ajatukset pois itsestä. Toki elämässä on epävarmuuksia ja heikkoja hetkiä, mutta ilman sitä huonoa itsetuntoa on helpompi elää ja hengittää.

Millaisia käännekohtia löydätte elämästänne, jotka ovat vaikuttaneet itseluottamukseen ja itsetuntoon? Onko liikunta ja hyvinvointi ollut aina osana elämäänne?

-Sonjaaleksandras

FitFashion

FitFashion on Suomen suurin ja paras aktiivisen elämäntyylin blogiyhteisö. Bloggaajien elämänmakuisista tositarinoista löydät motivaatiota ja ideoita arkeesi.

Yksi vastaus artikkeliin “TARINANI: KOHTI PAREMPAA ITSETUNTOA”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta