TUU-TUU-TUPAKKARULLA

Unikoulun eteneminen

Nyt takana on reilu kuukausi unikoulua. Tässä ajassa meidän rinnallaroikkuja-Kirppu on oppinut nukahtamaan ensin ilman rintaa viereen päiväunille. Sen jälkeen omaan sänkyyn, joka oli kiinni meidän sängyssä ilman laitaa.  Tämän jälkeen kun yhdet päiväunet päivässä nukuttiin sisällä, siirryttiin opettamaan Kirppua nukahtamaan yöunille itsenäisesti. Tämän onnistuessa siirsimme ensimmäistä yösyöttöä ensin klo kahteen, sitten klo kolmeen ja nyt klo viiteen-kuuteen. Nyt Kirpun sänky onkin jo siirretty pois meidän sänkymme vierestä. Ja itseasiassa siirsimme sen vielä hänen omaan huoneeseensa, sillä ajattelimme hänen usein heräävän meidän liikkeisiimme öisin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heräilyjä ja rauhoittelua

Yöt ovat vaihdelleet paljon. Edelleen hän heräilee 1-4 kertaa yössä, mutta rauhoittuu useimmiten ilman itkuja. Joskus heräilyt ovat vain nopeita kääntymisiä tai äidin/isän läheisyyden varmisteluja. Pick up – put down -tekniikka on jo tarpeeton, sillä Kirppu rauhoittuu nopeasti eikä itke läheskään joka yö. ”Hyvää yötä, nyt nukutaan” -fraasi on tullut hänelle jo tutuksi ja sen voi sanoa vaikka menemättä hänen luokseen yöllä. Jos siihen ei rauhoituta, menemme hänen luokseen ja painamme käden Kirpun rinnalle ja toistamme sanat. Usein silloin hän kääntää kylkeä ja jatkaa unia. Jos hän alkaakin itkeä, ja jos itku yltyy, aloitamme nostelun. Nostoja toki on enää vain 1-5. Viime yönä hän heräsi ilmeisesti hampaiden takia noin 3 kertaa, mutta viimeisin hereilläolo (3:00 aikaan) kesti noin puolituntia eikä uni meinannut tulla uudelleen. Lopullinen herätys oli 6:30, jolloin syötin hänet ja noustiin heti ylös. 

Välillä kuitenkin iskee uskonpuute, että oppiiko hän koskaan itse yhdistämään unisyklit, vai pitääkö häntä rauhoitella vielä kauan jokaisen herätyksen yhteydessä. Jokainen lapsi on yksilöllinen uniasioissa. Toinen oppii muutamassa yössä nukkumaan läpi yön ilman maitoa, toinen vaatii vielä 2 -vuotiaana rauhoittelua ja jopa maitoa, jotta uni tulisi uudelleen.

Yö, jolloin nukuin ensimmäistä kertaa toisessa huoneessa, Kirppu oli syömättä 21:30-05:15 välisen ajan. Se sujui itkutta, mutta heräilyjä oli kuulemma useita. Varsinkin klo 2:00 eteenpäin Kirppu alkoi jo odotella maitoa ja heräillä tiheään. Viideltä yöllä hän oli jo melko pirteänä sängyssä odottamassa ruokaa.

Kokonaista yötä etsimässä

Pari viikkoa sitten kun Kirpun yläkulmahampaat olivat vihdoin läpi, vauvarokko oli sairastettu ja muut häiriötekijät olivat minimissä, jatkui unikoulu melko hienosti. Nautimme muutamista ”kokonaisista öistä” ja olo oli mahtava, vihdoin tämä toimii! Nyt ilmeisesti ylähampaat (keskelle) ovat tuloillaan ja nuhaisuus on vaivannut jo viikon päivä, joten heräilyjä on ollut useita. Takapakkia siis tulee aina kun ollaan kipeänä tai hampaita tehdään. En ole silti antanut periksi ja huomaankin, että Kirppu ei enää nuku vieressäni yhtä hyvin kuin itsekseen. Hän heräilee aamuöisin useasti syömään, jos on vieressäni.

Parhaimpina öinä Kirppu nukkuu yhtä soittoa 22-06. Näitä tapahtuu noin 2 kertaa viikossa, eli toivoa on. Isoin muutos vanhaan (vieressä nukkumistilanteeseen) tilanteeseen on se, että hoidamme mieheni kanssa yhdessä yöherätyksiä. Nyt Kirppu taitaa rauhoittua yöllä jopa paremmin isällensä, kun maitokannut eivät ole häiritsemässä. Vaikka itse heräänkin aina kun Kirppu alkaa itkeskellä, helpottaa se suuresti kun joku muukin voi tehdä asialle jotakin.

Onko teillä kokemusta kuinka pian unikoulu tekee tulosta ja oppiko lapsenne nukkumaan läpi yön unikoulun seurauksena?

-sonjaaleksandras

FitFashion

FitFashion on Suomen suurin ja paras aktiivisen elämäntyylin blogiyhteisö. Bloggaajien elämänmakuisista tositarinoista löydät motivaatiota ja ideoita arkeesi.

2 vastausta artikkeliin “TUU-TUU-TUPAKKARULLA”

  1. Tosi mielenkiintoista lukea näitä unikoulujuttuja! Meillä vauvan yöllinen rinnalla roikkuminen on ollut vaan pahentumaan päin puolen vuoden iän lähestyessä ja kohta varmaan täytyisi oikeasti yrittää tehdä asialle jotain ennen kuin väsymys alkaa painaa liikaa. Toistaiseksi on vaan tuntunut helpoimmalta nostaa herännyt vauva suoraan viereen, niin saa edes vähän nukuttua, mutta huono puoli on, että niitä herätyksiä tulee tosi tiheään… Tästä teidän tarinasta sai kyllä tsemppiä siihen, että muutoksia on mahdollista saada aikaan! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta